Senatul ceh şi Parlamentul belgian declară că tratamentul aplicat uigurilor în China este genocid
alte articole
Senatul ceh a adoptat o moţiune care afirmă că tratamentul regimului chinez împotriva uigurilor şi altor minorităţi musulmane reprezintă crime împotriva umanităţii şi este un genocid.
Parlamentul belgian a adoptat, marţi, o moţiune similară.
Moţiunea cehă a fost adoptată în unanimitate cu un vot de 38 la zero în 10 iunie, potrivit unei declaraţii din 14 iunie a Alianţei interparlamentare pentru China (IPAC), un grup internaţional de parlamentari transpartinici.
Moţiunea a menţionat că „există încălcări masive ale drepturilor şi libertăţilor omului, genocid şi crime împotriva umanităţii, discriminare etnică şi suprimarea identităţii culturale, religioase şi politice în RPC [Republica Populară Chineză”, în special în regiunea de vest - Xinjiang.
Citiți și China comunistă înfierează un eveniment organizat de ONU în sprijinul comunităţii uigure
„Nu putem rămâne tăcuţi în timp ce guvernul chinez efectuează cea mai brutală persecuţie a uigurilor, tibetanilor şi a altor grupuri”, a declarat senatorul ceh Pavel Fischer, potrivit declaraţiei. Fischer este copreşedinte IPAC.
Pe 15 iunie, Parlamentul belgian a adoptat o moţiune prin care se declară că uigurii se confruntă cu „un risc serios” de genocid, atrăgându-se atenţia că sunt supuşi crimelor împotriva umanităţii în China.
"Astăzi, Parlamentul belgian a dat un semn de avertizare lumii", a declarat Samuel Cogoalati, deputat din Belgia şi copreşedinte al IPAC, potrivit unei declaraţii.
Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste
„Nu putem lucra cu China de parcă nu s-ar întâmpla nimic în timp ce lagărele de prizonieri uiguri rămân deschise.”
Partidul Comunist Chinez desfăşoară o amplă campanie de suprimare împotriva uigurilor şi a altor minorităţi etnice din Xinjiang. Aceştia sunt supuşi detenţiei, muncii forţate, torturii, avortului forţat şi sterilizării forţate, într-o represiune în cadrul căreia peste un milion de uiguri sunt reţinuţi în lagăre de muncă forţată.
Senatul ceh nu este primul organism guvernamental care a desemnat tratamentul aplicat de regimul comunist chinez în Xinjiang drept genocid. Parlamentele din Canada, Lituania, Olanda şi Marea Britanie au făcut aceeaşi afirmaţie. În ianuarie, fostul secretar de stat al SUA Mike Pompeo a declarat acţiunile Beijingului în Xinjiang drept un genocid.
Moţiunea cehă a cerut, de asemenea, Guvernului ceh să „respingă invitaţia de a participa” la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 în capitala Chinei, afirmând că trimiterea sportivilor în China pentru a concura ar putea fi „utilizată [de către China] pentru a legitima discriminarea, violenţa, şi suprimarea drepturilor fundamentale.”
„Sper că toate statele democratice vor folosi Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing pentru a semnala dimensiunea groazei noastre faţă de ceea ce se întâmplă în regiunile uigură şi tibetană. Nu este vorba despre o politică meschină. Este vorba despre prevenirea unei atrocităţi la scara industrială. Orice lider politic care acceptă invitaţii la Jocuri riscă să tolereze în mod tacit aceste abuzuri”, a adăugat Fischer.
La începutul lunii iunie, parlamentarii din Statele Unite, Republica Cehă, Uniunea Europeană şi alte opt ţări şi-au anunţat eforturile coordonate de boicotare a Jocurilor din 2022 din cauza abuzurilor pe scară largă ale drepturilor omului din China.
În Statele Unite, atât democraţii, cât şi republicanii din Congres au fost, de asemenea, vocali cu privire la boicotul olimpic.
Campania non-profit pentru uiguri (Campaign For Uyghurs / CFU) din Washington a salutat adoptarea moţiunii Senatului ceh într-un comunicat de presă.
„Acesta este un semn clar al schimbării împotriva autoritarismului Partidului Comunist Chinez şi recunoaşterea faptului că regimului i s-a permis să funcţioneze cu impunitate prea mult timp”, a declarat Rushan Abbas, fondatorul şi directorul executiv al CFU.