Senatul a aprobat Proiectul de reducere a CAS cu 5% din octombrie 2014

Proiectul de lege privind reducerea cu 5% a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat, marţi, de Senat, în varianta propusă de Guvern. Proiectul de act normativ urmează să treacă şi de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Şedinţă de Plen la Senat (Epoch Times România)
Flori Mladin
24.06.2014

Proiectul de lege privind reducerea cu 5% a cotelor plătite de angajatori pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat a fost adoptat, marţi, de Senat, în varianta propusă de Guvern. Proiectul de act normativ urmează să treacă şi de plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

În proiectul de lege se prevede că această cotă va scădea de la 20,8 la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8 la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8 la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

Prevederile se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014, se mai menţionează în proiect.

În expunerea de motive se arată că promovarea acestui proiect a fost determinată de existenţa pe piaţa muncii a unei mari presiuni fiscale asociată nivelului ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale care alimentează bugetul asigurărilor sociale de stat şi care determină necesitatea diminuării sarcinii fiscale suportate de angajator, deoarece două treimi din contribuţia datorată la bugetul asigurărilor sociale de stat reprezintă contribuţia angajatorului.

Totodată, în documentul citat se mai arată că România se confruntă cu o rată scăzută a participării pe piaţa muncii cu forme legale, iar costul ridicat al muncii pentru angajator determină o cerere redusă de forţă de muncă.

În opinia reprezetanţilor Guvernului, creşterea fondurilor rămase la dispoziţia angajatorului poate fi folosită pentru a crea noi locuri de muncă, contribuind astfel la creşterea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale.

Executivul precizează că impactul negativ produs de această reducere va fi compensat în anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcţii, faţă de sumele proiectate în Legea bugetului de stat.

În anul 2015, impactul negativ va fi compensat prin creşterea veniturilor bugetare ca urmare a implementării de către ANAF a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare şi de creştere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare, cât şi la plată, susţine Executivul.

Opiniile specialiştilor

Reducerea CAS-ului cu 5% la angajator nu va influenţa salariul net al angajatului. Unii patroni par să aştepte reducerea CAS-ului, chiar dacă suma pe care o economiseşte o companie pentru un angajat cu salariul mediu pe economie nu este prea mare: aproximativ vreo 100 de lei. Impactul ar fi mai mai mult unul psihologic, iar ministrul de Finanţe consideră că această reducere a taxelor plătite de companii va reduce inclusiv munca la negru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor