Senat: Proiectul prin care partidele îşi vor putea cumpăra în rate sediile, retrimis la comisie
alte articole
Plenul Senatului a decis, în şedinţa de luni, retrimiterea la comisiile de specialitate a propunerii legislative care modifică Legea 90/2003 privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, destinate sediilor partidelor politice, în sensul că acestea pot cumpăra respectivele spaţii.
În propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi deputaţi PDL, este subliniat faptul că prevederile legii se aplică numai partidelor politice "care se reînscriu" în condiţiile legii partidelor politice nr.14/2003.
Printr-un amendament asumat de Comisia pentru administraţie publică este subliniat faptul că partidele politice vor putea cumpăra, la preţul pieţei, spaţiile pe care le închiriază pentru sedii şi care se află în proprietatea privată a statului, a unităţilor administrativ-teritoriale sau a regiilor autonome, dacă situaţia imobilelor respective este clarificată din punct de vedere juridic.
Plata sediilor se poate face cu avans de 10% din valoarea de vânzare, iar restul în rate pe o perioadă de trei ani, cu rata dobânzii EURIBOR şi o marjă procentuală negociată de părţi, aplicată soldului creditului.
Plata acestor sedii se poate face şi integral, în baza contractului de credit încheiat de către partidul politic cumpărător cu o instituţie de credit.
"Partidele politice pot cumpăra în fiecare unitate administrativ-teritorială spaţiile destinate sediilor acestora, la valoarea de piaţă a acestora, determinată printr-un raport de evaluare, realizat de evaluatori - persoane fizice sau juridice - autorizaţi", precizează un amendament al Comisiei.
Acelaşi principiu se aplică şi în cazul spaţiilor în care partidele politice îşi au sediile pentru organizaţia municipiului Bucureşti sau pentru organizaţia judeţului Ilfov, precum şi pentru cele ale organizaţiilor de sector. Şi terenurile proprietate privată a statului, aferente sediilor partidelor, pot fi vândute, la cererea părţilor, dacă au clarificată situaţia juridică.
"În situaţia în care partidele politice nu îşi manifestă intenţia de cumpărare a terenurilor, acestea vor fi concesionate partidelor pe durata existenţei construcţiei", se arată într-un alt amendament, precizându-se faptul că prin teren aferent construcţiilor se înţelege suprafaţa de teren deţinută în baza contractului de închiriere.
În raportul Comisiei de administraţie se mai arată că "semnarea contractului de vânzare a spaţiilor şi terenurilor aferente acestora, precum şi a contractului de concesiune se face în termen de cel mult 60 de zile de la data stabilirii preţului vânzării sau redevenţei, după caz". "În situaţiile în care partidele politice au fost în imposibilitatea de a cumpăra spaţiile destinate sediilor, din pricina retrocedării acestora, pot cumpăra sediile care le-au fost distribuite, potrivit legii", se mai menţionează în raportul comisiei.
De asemenea, este subliniat faptul că sediile partidelor politice nu pot fi înstrăinate "sub nicio formă" timp de trei ani de la data cumpărării, ele putând fi, însă, închiriate numai persoanelor juridice de drept public sau de drept privat cu "scop identic, asemănător şi(sau complementar".
"În cazul încetării activităţii partidelor politice, sediile, proprietate a acestora, după lichidare, vor primi destinaţia arătată prin actul de înfiinţare prin statut sau prin hotărârea luată, cel mai târziu până la data dizolvării de organele chemate a o decide", se mai arată în textul propunerii de lege amendate.
Prin amendamentele adoptate, comisia a modificat propunerea de lege şi în sensul eliminării posibilităţii ca şi formaţiunile politice, asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile minorităţilor naţionale să îşi cumpere sediile în care îşi desfăşoară activitatea.
Propunerea de lege are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.