Proiectul privind interzicerea cerşetoriei, respins de Senat

Epoch Times România
25.06.2012

Plenul Senatului a respins, în şedinţa de luni, proiectul de lege care propunea sancţionarea cerşetoriei cu amendă sau cu închisoare, după caz.

Senatorii au aprobat cu 76 de voturi pentru, un vot împotrivă şi o abţinere raportul de respingere a proiectului de lege întocmit de senatorii din Comisia juridică.

În proiectul de lege, activitatea de cerşetorie era definită drept "fapta unei persoane care apelează la mila publicului, pentru a cere ajutor material sau a beneficia de foloase patrimoniale, în locuri publice, precum instituţii de cultură şi artă, staţii de cale ferată, mijloace de transport în comun, în apropierea obiectivelor turistice, a instituţiilor publice şi a altor obiective de interes naţional", propunându-se pedepsirea acestei fapte cu amendă de la 500 la 1.000 lei.

De asemenea, cerşetoria exercitată sub presiune, hărţuire, folosirea forţei ori distrugerea unui bun era considerată agresivă şi s-ar fi pedepsit cu închisoare de la şase luni la trei ani.

"Fapta săvârşită de un grup infracţional organizat, constituit în acest scop, în condiţii care aduc atingere libertăţii persoanei, pentru obţinerea unor foloase materiale din exploatarea cerşetoriei, este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la cinci la zece ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Exploatarea cerşetoriei se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă de 10.000 lei, dacă este săvârşită asupra unui minor, asupra uneia sau mai multe persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori în stare de graviditate, stări aparente sau cunoscute de făptuitor sau complicii săi, fără a fi constituite în grup organizat", se arată în textul proiectului de lege.

Iniţiatorul propunea ca şi angajarea de minori pentru cerşetorie obişnuită, fie deschis, fie sub aparenţa exercitării unei profesii, să se pedepsească cu închisoare de la unu la cinci ani.

Potrivit proiectului de lege, sumele de bani obţinute prin cerşetorie ar fi urmat să fie confiscate de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau de cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În expunerea de motive a proiectului de lege, cel care a iniţiat proiectul, deputatul Nicolae Păun, susţinea necesitatea adoptării unei astfel de legi ţinând cont de amploarea fenomenului în rândurile românilor.

"O problemă gravă generată de fenomenul cerşetoriei este exploatarea minorilor de către adulţi, care-i folosesc pentru a impresiona cetăţenii. Singurele statistici disponibile asupra fenomenului provin din rapoartele DGASPC - din 2007 - privind cazurile de exploatare a copiilor prin muncă. Acestea arată că au fost semnalate un număr de 1016 cazuri de exploatare a copiilor prin muncă, din care 712 pentru cerşetorie", se arată în documentul amintit.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PRPE (minorităţi), Nicolae Păun, are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Tot în şedinţa de luni a plenului Senatului a fost respins şi proiectul deputatului Ştefan Pirpiliu, cu privire la interzicerea activităţii de cerşetorie, senatorii aprobând cu 81 voturi pentru, trei voturi împotrivă şi două abţineri raportul de respingere întocmit de comisia de specialitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor