Proiectul privind reîntregirea salariilor bugetarilor în două etape, adoptat de Senat

Epoch Times România
25.06.2012

Plenul Senatului a aprobat, în şedinţa de luni, proiectul de lege prin care bugetarii urmează să îşi recupereze sumele tăiate din salarii în iunie 2010.

În favoarea actului normativ s-au exprimat 84 de senatori, iar doi s-au abţinut de la vot. Nu au fost voturi împotriva proiectului de lege.

Majorarea salariilor bugetarilor se va face, potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvernul Ponta în două etape - cu 8% începând cu 1 iunie 2012 faţă de nivelul acordat pentru luna mai 2012 şi cu 7,4% începând cu data de 1 decembrie 2012 faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Acelaşi calendar se va aplica şi în cazul creşterii sporurilor, indemnizaţiilor şi compensaţiilor pentru personalul plătit din fondurile publice, pentru personalul didactic şi auxiliar din învăţământ, pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate din venituri proprii, aflate în subordinea Guvernului, precum şi în cazul contribuţiei lunare de care beneficiază personalul neclerical angajat în unităţile care aparţin cultelor religioase.

"Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunară, indemnizaţia brută de încadrare, de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se majorează în aceleaşi condiţii. Acelaşi lucru se aplică şi personalului didactic din învăţământ, în măsura în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii. În cazul schimbării condiţiilor în care îşi desfăşoară activitatea, personalul beneficiază de noile drepturi la nivelul acordat funcţiilor actuale similare de la noile locuri de muncă", se arată în textul proiectului de lege.

De asemenea, Guvernul propune ca în anul 2012 să se poată acorda premii sportivilor şi colectivelor tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale, dar şi elevilor care au obţinut distincţii la olimpiade şi concursuri internaţionale, precum şi profesorilor care i-au pregătit pe elevi.

Proiectul de lege a primit, în data de 13 iunie, din partea senatorilor jurişti, un aviz favorabil.

Curtea Constituţională a emis, în data de 25 iunie 2010, o decizie prin care constata că măsura de restrângere a unor drepturi ale personalului bugetar poate avea doar caracter temporar, fiind obligatorie revenirea la nivelul iniţial al acestor drepturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor