Kovesi dă cu flit comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009

Chemată la audieri în cadrul comisiei parlamentare pentru anchetarea alegerilor din 2009, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a anunţat pe aleşi că nu are de gând să le onoreze invitaţia.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat că nu se prezintă la comisia parlamentară de anchetă, invocând în acest sens o hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii şi o decizie a Curţii Constituţionale.

"Vă comunic faptul că, la data de 24 mai 2007, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât că procurorii nu pot fi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească", se arată în adresa trimisă comisiei de şefa DNA, citată de News.ro.

În acelaşi timp, Kovesi a făcut trimitere şi la o hotărâre a Curţii Constituţionale din 1994, potrivit căreia dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale.

"Faţă de aceste aspecte, vă comunic faptul că nu mă voi prezenta în data de 14 iunie 2017 la şedinţa comisiei de anchetă", le-a transmis şefa DNA aleşilor.

Înfiinţată la scurt timp după ce Dan Andronic - jurnalist urmărit penal în două dosare - a lansat scenariul implicării serviciilor şi DNA în alegerile prezidenţiale din 2009, celebra comisie parlamentară condusă de PSD-istul Mihai Fifor şi-a propus să-i audieze săptămâna viitoare, pe lângă şefa DNA, pe fostul şef al SRI George Maior, pe fostul general SPP Dumitru Iliescu, pe fostul ministru al Justiţiei Robert Cazanciuc şi pe fostul premier Emil Boc.

"Luni, ne vom întâlni cu domnul George Maior şi cu domnul Virgil Voineag, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Neţoiu, domnul Cătălin Voicu şi domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri pe domnul Emil Boc şi o să o invităm pe doamna Laura Codruţa Kovesi. Aceasta ar fi agenda pentru săptămâna viitoare", a declarat Fifor, la finalul audierilor de miercuri din comisie.