Seism politic în Turcia: partidul lui Erdogan pierde majoritatea

Partidul la putere în Turcia, AKP, pierde majoritatea în Parlament.
Suporteri ai partidului HDP în Diyarbakir, Turcia, 7 iunie 2015 (Burak Kara/Getty Images)
Andrei Popescu
08.06.2015

Alegerile de duminică 7 iunie, când peste 53 de milioane de turci s-au prezentat la vot pentru a alege un nou parlament, au adus o surpriză pentru partidul AKP, care l-a propulsat în politică pe Recep Erdogan.

AKP, Partidul Justiţiei şi Dreptăţii a considerat alegerile din 7 iunie cheia noului sistem politic pe care Erdogan doreşte sa îl implementeze.

Cu toate acestea, după aproape 99% din voturile numărate, deşi AKP se situează mult peste celelalte partide, adunând aproximativ 42% dintre voturi, partidul lui Erdogan pare incapabil să asigure cele 276 de locuri care îi sunt necesare pentru a obţine majoritatea parlamentară.

Partidul care a luat cele mai multe voturi de la AKP este HDP, al kurzilor, care a trecut de 10% şi are mari şanse să obţină reprezentarea i nparlament.

HDP a avut de înfruntat în ultimul timp o mulţime de atacuri, inclusiv fizice. Unul dintre şoferii săi de autobuz, Hamdullah Öğe, a fost omorât pe 3 iunie, iar trei suporteri HDP au fost ucişi două zile mai târziu, în momentul exploziei unei bombe într-o provincie sudică a Turciei, conform ziarului Hurryiet.

Cel de-al doilea clasat după alegerile parlamentare continuă să rămână partidul de opoziţie, CHP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor