Seism politic în Turcia: partidul lui Erdogan pierde majoritatea

Suporteri ai partidului HDP în Diyarbakir, Turcia, 7 iunie 2015
Suporteri ai partidului HDP în Diyarbakir, Turcia, 7 iunie 2015 (Burak Kara/Getty Images)

Alegerile de duminică 7 iunie, când peste 53 de milioane de turci s-au prezentat la vot pentru a alege un nou parlament, au adus o surpriză pentru partidul AKP, care l-a propulsat în politică pe Recep Erdogan.

AKP, Partidul Justiţiei şi Dreptăţii a considerat alegerile din 7 iunie cheia noului sistem politic pe care Erdogan doreşte sa îl implementeze.

Cu toate acestea, după aproape 99% din voturile numărate, deşi AKP se situează mult peste celelalte partide, adunând aproximativ 42% dintre voturi, partidul lui Erdogan pare incapabil să asigure cele 276 de locuri care îi sunt necesare pentru a obţine majoritatea parlamentară.

Partidul care a luat cele mai multe voturi de la AKP este HDP, al kurzilor, care a trecut de 10% şi are mari şanse să obţină reprezentarea i nparlament.

HDP a avut de înfruntat în ultimul timp o mulţime de atacuri, inclusiv fizice. Unul dintre şoferii săi de autobuz, Hamdullah Öğe, a fost omorât pe 3 iunie, iar trei suporteri HDP au fost ucişi două zile mai târziu, în momentul exploziei unei bombe într-o provincie sudică a Turciei, conform ziarului Hurryiet.

Cel de-al doilea clasat după alegerile parlamentare continuă să rămână partidul de opoziţie, CHP.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.