Erdogan atacă publicaţia New York Times: “Cine vă credeţi? Staţi la locul vostru”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat un editorial recent publicat de New York Times, descriindu-l ca fiind o “neobrăzare” şi a cerut ziarului american “să stea la locul său”, conform Hürriyet Daily News.

“Cine vă credeţi? Puteţi să scrieţi aşa ceva împotriva administraţiei americane? Dacă puteţi, atunci [administraţia] va face imediat ceea ce este necesar”, a declarat Erdogan în timpul unei discuţii organizate de un think-tank la Istanbul în 25 mai.

“Un anumit grup media din Turcia încearcă să îşi menţină tutela prin primirea de suport din anumite locuri. Noua Constituţie şi trecerea la un sistem prezidenţial vor sigila pe vecie calea folosită de aceşti organizatori de lovituri de stat”, a adăugat preşedintele turc, descriind editorialul ca o interferenţă în problemele Turciei.

În editorialul său din 22 mai, New York Times a notat că Erdogan foloseşte în prezent, aşa cum a făcut şi în trecut, măsuri de intimidare şi racolare a mass mediei turceşti, adăugând că noi temeri au apărut în ultimele zile când au fost înregistrate plângeri penale împotriva redactorilor ziarului Hürriyet datorită unui titlu publicat pe website-ul său.

“Domnul Erdogan pare să fie tot mai ostil faţă de adevăr. Statele Unite şi ceilalţi aliaţi ai Turciei din NATO ar trebui să îi ceară să se îndepărteze de această cale distructivă”, susţinea editorialul.

Ziarul Hürriyet i s-a adresat lui Erdogan pentru a-şi apăra titlul dintr-un editorial publicat în 19 mai: “Dacă consideraţi că ne este frică să ne apărăm dreptul la libertatea presei, la libertatea de exprimare şi libertatea de a critica, care sunt garantate de Constituţie, atunci ar trebui să ştiţi că ne vom apăra aceste libertăţi fără nicio frică”, a precizat ziarul.

În 22 mai, membrii Consiliului Executiv al Institutului Internaţional pentru Presă din Viena i-au cerut lui Erdogan şi susţinătorilor săi din partidul de guvernământ AKP (Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare) să “oprească imediat campania vicleană de calomniere a Grupului Media Dogan şi a ziarului său Hürriyet.”

Nu este pentru prima dată când Erdogan a luat în vizor New York Times. În plus, el a criticat un ziar american pentru un articol publicat în septembrie 2014 care susţinea că Turcia este una dintre cele mai mari surse de recruţi pentru grupul jihadist Statul Islamic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe