Turcia - dictatura merge mână în mână cu corupţia. Palatul lui Erdogan declarat "ilegal"

Construirea unei palat cu 1.150 camere în valoare de 615 milioane USD pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost declarată "ilegală" de cea mai înaltă instanţă de contencios administrativ a ţării.
Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
29.05.2015

Construirea unei palat cu 1.150 camere în valoare de 615 milioane USD pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost declarată "ilegală" de cea mai înaltă instanţă de contencios administrativ a ţării.

Cel de-al cincilea Tribunal Administrativ din Ankara a anulat o hotărâre anterioară care permitea excepţia de a construi "Palatul Alb" pe teren protejat, potrivit UPI. Erdogan s-a mutat în reşedinţa de lux anul trecut.

Palatul a fost construit într-o zonă de 300.000 de metri pătraţi aflată într-o rezervaţie naturală protejată ecologic numit Rezervaţia Forestieră Ataturk.

Potrivit Camerei Arhitecţilor din Turcia, după invalidarea hotărârii, construcţia palatului este acum considerată ilegală.

"Planurile de construcţie, deciziile consiliului de protecţie şi licenţele de construcţie, care au permis construcţia ilegală sunt complet ilegale la acest moment după acest verdict", se arată într-o declaraţie a Camerei Arhitecţilor.

În timpul construcţiei palatului au fost circulate mai multe petiţii, toate menţionând că palatul a fost construit pe un teren protejat.

Pe acelaşi loc se plănuieşte construcţia suplimentară a unui centru cultural, a unei alte reşedinţe prezidenţiale, şi a altor clădiri, dar este încă neclar dacă recenta hotărâre a instanţei va afecta şi construcţiile suplimentare deoarece biroul preşedintelui a negat toate punctele aflate în hotărâre printr-o declaraţie dată publicităţii miercuri.

Potrivit cotidianului turc Today’s Zaman, un tribunal din Turcia a ordonat anul trecut oprirea construcţiei palatului, dar apoi, pe-atunci prim-ministrul Erdogan a contestat decizia instanţei, spunând: "Dacă au puterea, să îl distrugă."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor