Turcia: Două explozii provoacă 2 morţi şi peste 100 de răniţi în timpul unui miting pro-kurd

Poliţia turcă se încăierează cu oamenii după ce două explozii au avut loc în timpul unui miting pro-kurd organizat în provincia sud-estică Diyarbakır în 5 iunie 2015.
Poliţia turcă se încăierează cu oamenii după ce două explozii au avut loc în timpul unui miting pro-kurd organizat în provincia sud-estică Diyarbakır în 5 iunie 2015. (Captură Foto)

Cel puţin doi oameni au fost ucişi şi peste 100 au fost răniţi în două explozii care au avut loc în timpul unui miting pro-kurd în provincia turcă sud-estică Diyarbakır.

Exploziile au avut loc vineri, la un interval de 5 minute, în timpul mitingului organizat de Partidul Popular Democrat (HPD), cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare ale ţării.

Rapoartele iniţiale au susţinut că exploziile se datorează unei defecţiuni de funcţionare la o unitate de distribuire a curentului electric, dar ministrul turc al Energiei, Taner Yıldız, a respins ulterior afirmaţia.

După explozii, poliţia s-a încăierat cu o parte dintre participanţii la miting şi a folosit un tun cu apă pentru a dispersa mulţimea.

După incidente, premierul turc Ahmet Davutoglu a promis că va investiga cauza exploziilor.

“Vom analiza dacă a fost vorba de o explozie a unităţii de distribuţie de curent electric sau o tentativă de asasinare, sau un alt fel de provocare, şi vom anunţa rezultatul [investigaţiei] cât mai curând posibil”, a declarat acesta.

Exploziile constituie cel mai recent incident dintr-o serie de atacuri şi raiduri împotriva HDP pe cuprinsul Turciei. La începutul acestei săptămâni, mai mulţi bărbaţi înarmaţi au atacat o maşină de campanie a HDP în provincia majoritar kurdă Bingol din sud-estul Turciei. O persoană a fost ucisă în timpul raidului.

Tensiunile s-au amplificat înaintea alegerilor parlamentare de duminică în condiţiile în care Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) încearcă să atragă cât mai mulţi legiuitori în parlamentul Turciei pentru a reuşi să demareze mult promisele sale schimbări în Constituţia ţării.

Acele schimbări i-ar oferi preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan un avantaj puternic în aproape toate chestiunile administrative şi de securitate ale ţării.

Totuşi, apiraţiile lui Erdogan ar putea fi serios stânjenite, deoarece HDP a promis că va bloca mişcarea dacă va câştiga peste 10% dintre voturile totale necesare obţinerii de locuri în Parlamentul ţării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe