Decizie fără precedent. Ofiţerul DNA devenit informator, condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat pe Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, în prezent ofiţer la IPJ Constanţa cu grad de comisar şef, la 6 ani şi 8 luni cu executare pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Sentinţa este fără precedent în România, relatează Evz.ro
Andrei Pricopie
24.10.2014

alte articole

. (Photos.com)
Andrei Pricopie
24.10.2014

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat pe Dan Emil Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, în prezent ofiţer la IPJ Constanţa cu grad de comisar şef, la 6 ani şi 8 luni cu executare pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi favorizarea făptuitorului. Sentinţa este fără precedent în România, relatează Evz.ro

Tribunalul Bucureşti a luat decizia marţi, însă aceasta nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. În acelaşi dosar au fost condamnaţi la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi Sorin Florea, fost şef al Gărzii Financiare , Ciprian-Mihail Fronea, fost comisar şef al Gărzii Financiare Constanţa şi Eduard-Cristian Tomescu, fost comisar în cadrul Gărzii Financiare.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe comisarul şef Manolachi în judecată în două dosare penale, privind scurgeri de informaţii din DNA. În primul dintre acestea, în care s-a dat sentinţa, Manolachi a fost acuzat că a dat informaţii despre faptul că unul dintre comisarii Gărzii Financiare, George Cristescu, este monitorizat de DNA.

În baza atribuţiilor de serviciu şi a ordonanţei de delegare a procurorului, Manolachi a intrat în posesia informaţiilor existente în dosarul respectiv, date care nu erau destinate publicităţii. Aceste informaţii reprezentau: conţinutul denunţului care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea şi dispunerea autorizaţiilor de interceptare de către instanţa de judecată, rezultatul activităţilor infracţionale monitorizate urmare a autorizării de către instanţă, aspecte de ordin tactic privind ancheta şi realizarea momentelor operative.

În al doilea dosar, Manolachi a fost trimis în judecată pentru că l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Valentin Preda Răducu (PSD), cercetat pentru trafic de influenţă, privind organizarea unui flagrant de către direcţie. În acelaşi dosar, comisarul-şef a fotografiat o notă secretă emisă de Serviciul Român de Informaţii (SRI), care conţinea date despre vicepremierul României Liviu Dragnea (PSD) şi despre societatea Tel Drum şi le-a trimis lui Preda, un apropiat al lui Dragnea.

Următorul termen din acest proces a fost stabilit în 12 noiembrie 2014. Manolachi şi-a recunoscut vina în acest al doilea dosar şi a explicat motivele "trădării".

"(...) I-am spus numitului Preda Răducu Valentin că am o notă a SRI care vizează acelaşi dosar în care este cercetat Dragnea Liviu şi în care apar numele mai multor societăţi comerciale. Am convenit cu numitul Preda Răducu Valentin să-mi dea un aparat de fotografiat pentru a fotografia paginile notei în discuţie. (...) Precizez faptul că, în momentele în care i-am furnizat informaţii numitului Preda Răducu Valentin, am realizat faptul că acestea ajung şi la Liviu Dragnea. De asemenea, mai ştiam că Preda Răducu Valentin, pe lângă faptul că făcea parte din acelaşi partid cu numitul Liviu Dragnea, era şi prieten cu acesta, lucru pe care îl ştiam chiar de la Preda Răducu Valentin", a mărturisit ofiţerul SRI.

Manolachi a precizat că unul din motivele pentru care a decis să "trădeze" instituţia a fost aspiraţia de a primi o funcţie de inspector adjunct, o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa. Ofiţerul a explicat că avea nevoie de liderii PSD locali, cunoscuţi ai lui Preda Răducu Valentin, în condiţiile în care partidul era la guvernare şi făcea numirile în Ministerul de Interne.

Totodată, Manolachi vroia să-şi angajeze cumnata la Arhivele Naţionale. În acest sens, Preda i-a aranjat lui Manolachi o întâlnire cu şeful instituţiei şi i-a promis că va avea o discuţie pe acest subiect cu producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, fostul şef al Direcţiei Cultură-Constanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor