Şeful SIS de la Chişinău: Deputatul Alexandr Nesterovschi, membru al grupării criminale Şor, a fugit în stânga Nistrului după pronunţarea sentinţei

Deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, care a părăsit Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi a creat o fracţiune parlamentară care să reprezinte interesele grupului Şor, s-ar afla în stânga Nistrului încă din momentul pronunţării sentinţei de condamnare, a anunţat luni 31 martie, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţă, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit şefului SIS, Nesterovschi a ajuns în regiunea transnistreană cu un automobil cu numere diplomatice, al Federaţiei Ruse.
„Utilizarea acoperirii diplomatice s-a făcut în scopul protecţiei cetăţeanului şi pentru a limita capacitatea de acţionare a autorităţilor Republicii Moldova”, a declarat Alexandru Musteaţă.
Conform SIS, pe 18 martie, la ora 20:15, cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei, Nesterovschi a fost surprins intrând pe teritoriul Ambasadei Rusiei. Ulterior, la 19 martie, deputatul transfug a fost transportat cu un vehicul diplomatic în regiunea transnistreană, notează TV8.
SIS a documentat şoferul care l-a transportat pe Nesterovschi până la Ambasada Rusiei din Chişinău. În acea noapte, s-a înregistrat o activitate atipică – diplomaţii au venit la muncă. A doua zi, un microbuz cu numere diplomatice a plecat spre stânga Nistrului, fără a opri la posturile de control intern. Nesterovschi s-ar ascunde acum la aşa-zisul consulat rus din Tiraspol.
SIS a transmis toate datele respective instituţiilor abilitate pentru luarea deciziilor în consecinţă.
Menţionăm că la 19 martie, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, l-a găsit vinovat pe deputatul Alexandr Nesterovschi de acceptarea finanţării ilegale din partea oligarhului fugar ascuns la Moscova Ilan Şor, dar şi de de tentativă de corupere a altor cetăţeni cu banii proveniţi de la gruparea Şor.
Instanţa l-a condamnat pe Nesterovschi la 12 ani de puşcărie şi l-a obligat să achite peste 1,1 milioane de lei. De asemenea, acesta nu va putea ocupa funcţii publice sau de demnitate publică timp de 12 ani. Sentinţa, însă, a fost dată în lipsa acestuia, aşa că imediat deputatul a fost anunţat în urmărire naţională, iar a doua zi şi în Interpol.
Colegii lui Nesterovschi, afiliaţi fugarului Ilan Şor, au anunţat că însuşi Putin a avut grijă să-i dea lui Nesterovschi cetăţenie rusă, pe care a şi primit-o deja. Într-o declaraţie pentru agenţia RIA Novosti, Nesterovschi a mulţumit autorităţilor ruse pentru sprijin, menţionând: „Sunt recunoscător Rusiei pentru că mi-a oferit cetăţenia”, notează sursa citată.
Declarându-se nevinovat, Nesterovschi a afirmat: „Mi-a fost ridicată imunitatea pentru unele puncte, dar sunt judecat după altele. Asta încalcă Constituţia. Aşa nu se poate de făcut. În al doilea rând, mi-a fost încălcat dreptul la apărare. Nu mi-a fost permis să aduc toţi martorii. Este o gafă procesuală. Trei, toate înregistrările audio au fost făcute de oameni neautorizaţi şi asta nu poate fi probă în dosar”.
Juristul Alexandru Bot presupune că a fost o evadare bine gândită:„Nu ştiu dacă putea fi anticipată. Vorbim de o situaţie absolut ieşită din comun. Nu e vorba de un fapt banal de corupţie, ci de intervenţia unui stat străin în această configuraţie. Cred că serviciile speciale puteau fi mai diligente pe marginea acestui caz, ca să evităm acest scenariu”.
Deputatul Alexandr Nesterovschi este învinuit de corupere pasivă în proporţii deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat şi pregătirea finanţării partidelor politice din surse interzise de lege săvârşită în proporţii mari, scrie sursa citată.
Procurorii au constatat că Alexandr Nesterovschi ar fi acceptat şi primit bani şi bunuri ca să părăsească Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor şi să creeze o nouă fracţiune parlamentară, care să reprezinte interesele grupului criminal organizat.
De asemenea, acesta ar fi creat intenţionat condiţii pentru săvârşirea infracţiunii de finanţare ilegală a unui partid politic, pentru a-i asigura lui Ilan Şor menţinerea controlului asupra proceselor politice, electorale şi sociale din Republica Moldova.