Şeful SIPI Suceava suspecta politisti mână în mână cu contrabandişti de tigari

Procurorii DNA efectuează luni 10 percheziţii domiciliare într-un dosar în care este implicat şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, comisar Cristian Macsim
Sigla DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.12.2014

Procurorii DNA efectuează luni 10 percheziţii domiciliare într-un dosar în care este implicat şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, comisarul Cristian Macsim.

Percheziţiile sunt derulate într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei şi infracţiuni de fals, comise în perioada 2013-2014

Percheziţiile au loc în Vicovu de Jos, Voitinel, Rădăuţi, Frătăuţii Noi şi Suceava şi în cauză sunt vizaţi mai mulţi agenţi de poliţie, dar şi şeful SIPI Suceava, Cristian Macsim.

Potrivit evz care citează surse judiciare, poliţiştii Secţiei nr. 4 Poliţie Rurală Gălăneşti erau implicaţi în activităţile de contrabandă cu ţigări de provenienţă ucraineană derulate în zona localităţilor Frătăutii Noi, Vicovu de Sus şi Vicovu de Jos din judeţul Suceava.

Aflând că există informaţii la nivelul structurilor specializate despre implicarea lor, poliţiştii au prefabricat, în perioada iulie 2013 – iulie 2014 probe de natură a induce în eroare organele judiciare, pentru a fi cercetate penal exact persoanele care au furnizat informaţii la DIPI, relatează evz.

Într-un final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, organele de poliţie au obţinut arestarea preventivă a celor două persoane care furnizau către SIPI informaţii despre activitatea lor infracţională, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informaţii.

Totodată, ofiţerii adunau date în cadrul atribuţiilor de serviciu, pentru documentarea unui caz referitor la implicarea a doi poliţişti şi informau pe Macsim Cristian – comisar şef al SIPI Suceava.

Dar cei doi poliţişti care au format obiectul documentării au cunoscut din timp şi fără drept, că sunt urmăriţi informativ de o structură specializată de informaţii şi nu au anunţat structurile abilitate despre acest incident şi nici pe superiorii lor pentru a se dispune măsuri urgente de încetare a delegării în acel dosar, relatează evz.

Mai mult, comisarul şef Macsim Cristian, luând la cunoştinţă despre aceleaşi aspecte, prin prisma funcţiei deţinute, aceea de şef al SIPI Suceava, nu a dispus nicio măsură pentru a atenţiona subordonaţii care lucrau la caz cu privire la faptul că informaţiile strânse pe teren transpar în convorbirile purtate cu informatorul său şi că aceste informaţii au ajuns la cunoştinţa infractorilor vizaţi, respectiv, poliţişti ai Secţiei nr. 4 Gălăneşti.

Fiind în prezenţa unei scurgeri de informaţii din care rezultau indicii de comitere a unor fapte grave de contrabandă cu ţigări în care erau implicaţi şi poliţiştii din zonă, care anchetau pe informatori ai DIPI, comisarul şef Macsim Cristian era obligat prin natura atribuţiilor sale de serviciu să ia măsuri urgente de atenţionare a ofiţerilor de informaţii, pentru a înceta legătura telefonică cu informatorii lor ori să anunţe de îndată, procurorul de caz.

Din investigaţiile DNA a mai rezultat că Macsim Cristian, a pus piedici anchetei şi refuza categoric unor subordonaţi rapoarte investigative documentate, din care rezultau indicii de comitere a unor infracţiuni de către poliţişti şi procuror din jud. Suceava, rezultând că Macsim Cristian protejează în acest mod, persoanele vizate în informaţiile respective.

Potrivit surselor judiciare, a rezultat că agenţi în cadrul Secţiei nr. 4 Gălăneşti se aflau lângă o maşină abandonată de un contrabandist în care se aflau mai multe baxuri de ţigări de contrabandă, iar poliţiştii au încărcat mai multe baxuri în autoturismul poliţiei. Deşi Macsim a aflat despre aceste implicaţii ale poliţiştilor, în calitate de şef SIPI Suceava nu a luat legătura cu un procuror competent şi nici nu s-a realizat vreo supraveghere operativă din partea structurii asupra persoanelor vizate.

Conform monitorulsv.ro, comisarul-şef Cristian Macsim, are 41 de ani şi lucrează în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor din 1996. În această perioadă a fost angajat al Poliţiei de Frontieră şi la Direcţia Generală Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava. Macsim a mai ocupat postul de conducere din cadrul SIPI Suceava în perioada iunie 2009 – iulie 2010, iar ulterior a plecat la Iaşi, unde până la 15 iulie 2012 a fost şef al aceleiaşi structuri. În 2012, Macsim l-a înlocuit la conducerea SIPI Suceava pe comisarul Oliver Măciucă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor