Şeful Pentagonului reafirmă sprijinul pentru Kiev
alte articole
Secretarul american al Apărării Ashton Carter a reafirmat joi sprijinul pentru Ucraina şi a declarat că specialiştii vor începe în curând să instruiască forţele ucrainene, conform AFP.
Soldaţii americani au fost deja trimişi în număr mic în Ucraina pentru a pregăti forţele Gărzii Naţionale dar, în baza unui plan anunţat în luna iulie, ei vor începe să pregătească şi unităţi militare.
“Până la sfârşitul lunii noiembrie vom termina instruirea a 900 de soldaţi ai Gărzii Naţionale şi după aceea vom începe pregătirea forţelor militare ucrainene obişnuite”, a susţinut Carter la o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak.
Oficialii americani au declarat anterior că pregătirea va avea loc în vestul Ucrainei, departe de linia frontului din estul separatist, adăugând că această măsură nu marchează o schimbare majoră în strategia SUA.
Carter a susţinut că angajamentul SUA faţă de Ucraina este clar, în condiţiile în care Washingtonul a furnizat deja ţării zguduite de război echipamente şi servicii în valoare de peste 244 milioane de dolari.
SUA a trimis în Ucraina ajutoare militare neletale, inclusiv vehicule de teren Humvee, radare anti-mortiere, ochelari cu vedere pe timp de noapte, armură corporală şi echipamente medicale.
Întrebat dacă SUA va trimite arme letale, Poltorak a declarat că problema nu este pe masa discuţiilor.
SUA şi aliaţii lor din NATO au susţinut Ucraina pe cale diplomatică şi au denunţat ceea ce consideră a fi o intervenţie a Rusiei de susţinere a rebelilor separatişti şi prelungire a conflictului care destabilizează fostul stat sovietic.
Dar, în acelaşi timp, SUA şi aliaţii săi au fost precauţi, pentru a nu intra într-o confruntare militară directă cu Moscova.
În timpul recentei sale vizite în Kiev, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Ucrainei să respecte planul de pace semnat la Minsk pentru a se putea pune capăt conflictului din Donbas, a raportat Deutsche Wirtschafts Nachrichten.
“Accentul care se pune acum este pe implementarea acordului de la Minsk”, a declarat Stoltenberg, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.
El a adăugat că luni a fost prima zi de la semnarea acordului de pace în luna februarie în care nu au fost raportate niciun fel de încălcări ale acestuia.
Analiştii au putut observa o schimbare în tonul retoricii NATO. Anterior, alianţa militară vestică a criticat Rusia şi a învinuit-o pentru încălcările acordului de încetare a focului în regiunea separatistă din estul Ucrainei.