Surpriză: Stoltenberg cere Kievului să respecte acordul de la Minsk. Siria mai importantă?

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg.
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)

În timpul recentei sale vizite în Kiev, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Ucrainei să respecte planul de pace semnat la Minsk pentru a se putea pune capăt conflictului din Donbas, a raportat Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

“Accentul care se pune acum este pe implementarea acordului de la Minsk”, a declarat Stoltenberg, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

El a adăugat că luni a fost prima zi de la semnarea acordului de pace în luna februarie în care nu au fost raportate niciun fel de încălcări ale acestuia.

Analiştii au putut observa o schimbare în tonul retoricii NATO. Anterior, alianţa militară vestică a criticat Rusia şi a învinuit-o pentru încălcările acordului de încetare a focului în regiunea separatistă din estul Ucrainei.

Conform ziarului Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Germania va oferi acum suprijin financiar Kievului, astfel încât Ucraina să nu fie o problemă pentru alte puteri majore.

Totuşi, articolul a susţinut că aceasta ar putea fi o manevră tactică din partea NATO, în condiţiile în care SUA a dezvăluit planuri pentru livrarea de arme nucleare noi la o bază aeriană din Germania.

Acordul de încetare a focului a fost respectat în Donbas începând cu jumătatea acestei luni. Totuşi, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) avertizează că s-ar putea ca rezidenţii să aibă probleme pe durata iernii, conform ziarului The Local, deoarece rezervele de apă sunt puternic afectate şi multe câmpuri sunt minate.

OSCE a cerut guvernului din Kiev să îşi retragă trupele de la linia de contact şi să desfăşoare activităţi de întreţinere în teritoriu.

În plus, Ucraina este în continuare într-o criză politică, iar un acord pentru retragerea armelor de pe linia frontului şi desfăşurarea alegerilor locale trebuie să fie încheiat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.