Surpriză: Stoltenberg cere Kievului să respecte acordul de la Minsk. Siria mai importantă?

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut, în timpul vizitei sale din Ucraina, ca guvernul din Kiev să respecte prevederile acordului de pace semnat la Minsk în luna februarie. Analiştii au putut observa o schimbare în tonul retoricii NATO cu privire la conflictul separatist din Donbas.
Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg. (EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
23.09.2015

În timpul recentei sale vizite în Kiev, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a cerut Ucrainei să respecte planul de pace semnat la Minsk pentru a se putea pune capăt conflictului din Donbas, a raportat Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

“Accentul care se pune acum este pe implementarea acordului de la Minsk”, a declarat Stoltenberg, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

El a adăugat că luni a fost prima zi de la semnarea acordului de pace în luna februarie în care nu au fost raportate niciun fel de încălcări ale acestuia.

Analiştii au putut observa o schimbare în tonul retoricii NATO. Anterior, alianţa militară vestică a criticat Rusia şi a învinuit-o pentru încălcările acordului de încetare a focului în regiunea separatistă din estul Ucrainei.

Conform ziarului Deutsche Wirtschafts Nachrichten, Germania va oferi acum suprijin financiar Kievului, astfel încât Ucraina să nu fie o problemă pentru alte puteri majore.

Totuşi, articolul a susţinut că aceasta ar putea fi o manevră tactică din partea NATO, în condiţiile în care SUA a dezvăluit planuri pentru livrarea de arme nucleare noi la o bază aeriană din Germania.

Acordul de încetare a focului a fost respectat în Donbas începând cu jumătatea acestei luni. Totuşi, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) avertizează că s-ar putea ca rezidenţii să aibă probleme pe durata iernii, conform ziarului The Local, deoarece rezervele de apă sunt puternic afectate şi multe câmpuri sunt minate.

OSCE a cerut guvernului din Kiev să îşi retragă trupele de la linia de contact şi să desfăşoare activităţi de întreţinere în teritoriu.

În plus, Ucraina este în continuare într-o criză politică, iar un acord pentru retragerea armelor de pe linia frontului şi desfăşurarea alegerilor locale trebuie să fie încheiat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor