Raport: SUA va amplasa 20 de bombe nucleare în vestul Germaniei
alte articole
Forţa aeriană americană (USAF) va amplasa 20 de noi bombe nucleare B61-12 în Germania, fiecare dintre ele fiind de 80 de ori mai distructivă decât cea folosită asupra oraşului japonez Hiroshima, conform unui raport ZDF.
Bombele nucleare vor fi trimise la baza aeriană Büchel a forţei aeriene germane (Luftwaffe) din statul vestic Rhineland-Palatinate, care găzduieşte bombe nucleare ale USAF stocate acolo din 2007 în baza unui acord de cooperare nucleară, a raportat marţi reţeaua de televiziune publică germană ZDF.
Conform raportului, în al treilea trimestru al acestui an, baza aeriană germană va primi bugetul necesar pentru găzduirea şi implementarea noilor arme atomice, care sunt considerate a fi la graniţa dintre strategic şi tactic. De asemenea, se vor acorda fonduri pentru îmbunătăţirea avioanelor germane Panavia Tornado care sunt de asemenea amplasate la baza Büchel şi care sunt capabile să transporte tipuri mai vechi de arme nucleare.
Totuşi, în 2010, Parlamentul german (Bundestag) a cerut guvernului federal să ia măsurile necesare pentru înlăturarea armelor nucleare americane de pe teritoriul Germaniei, invocând sprijinul public pentru o astfel de decizie.
Moscova a declarat că noua mişcare de a actualiza arsenalul nuclear de la Büchel reprezintă o ameninţare din partea NATO la graniţele Rusiei.
“Analiza cuprinzătoare a situaţiei evidenţiază ameninţarea prezentată de creşterea capabilităţii militare a NATO, de înzestrarea sa cu funcţii globale, precum şi de avansarea infrastructurii militare a statelor membre ale NATO la graniţele Federaţiei Rusiei”, a declarat marţi Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, într-un interviu cu ZDF.
“În acelaşi timp în Europa, nu doar în Germania, ci şi în Belgia, Olanda, Italia şi Turcia, rămân amplasate arme nucleare tactice americane. SUA îşi modernizează bombele iar membrii europeni ai NATO îşi modernizează avioanele de luptă care pot transporta aceste arme”, a mai notat Zaharova.
Conform Zaharovei, mişcarea americanilor ar fi o încălcare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNN) care previne răspândirea armelor atomice. Un total de 191 de ţări s-au alăturat acestui tratat, care a fost pus în aplicare în 1970.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.