Rusia ameninţă cu măsuri - nu îi plac noile rachete nucleare americane în Germania

Moscova reacţionează cu noi ameninţări după ce SUA anunţă că va moderniza stocul de rachete nucleare de la baza Büchel.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Rusia a criticat miercuri planurile SUA de a moderniza 20 de arme nucleare staţionate la o bază aeriană germană. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că mişcarea reprezintă o potenţială “încălcare a echilibrului strategic din Europa”, care va necesita un răspuns din partea Rusiei.

Reacţia Moscovei are loc după ce postul de televiziune german ZDF a declarat marţi, citând un document al Pentagonului, că forţa aeriană americană va trimite bombe nucleare B61 la baza aeriană germană Büchel în această toamnă – înlocuind cele 20 de bombe care se află deja acolo – ca parte a unei ample iniţiative de modernizare nucleară lansată de SUA în 2010, conform Moscow Times.

“Acest lucru ar putea modifica echilibrul puterii în Europa”, a declarat Peskov reporterilor la o conferinţă de presă de miercuri. “Şi fără niciun dubiu, [situaţia] ar cere ca Rusia să ia contramăsurile necesare pentru a restabili echilibrul strategic.”

Armele nucleare americane în cauză reprezintă cel mai nou upgrade la bomba nucleară B61-12, una dintre cele mai vechi arme nucleare aflate în arsenalul american. Aceste arme se află la bazele mai multor ţări NATO, precum Germania şi Turcia.

B61 este un dispozitiv nuclear aflat la graniţa dintre aşa zisele arme nucleare tactice şi strategice. Cu alte cuvinte, puterea armei poate fi ajustată pentru a fi utilizată pe un câmp mic de luptă sau poate fi programată să se detoneze cu putere de peste 300 de megatone.

Peskov nu a specificat ce fel de contramăsuri ar putea folosi Rusia dacă SUA merge mai departe cu planul său, dar o sursă militar-diplomatică neidentificată a declarat miercuri pentru agenţia de ştiri Interfax că rachetele tactice Iskander-M ar putea fi trimise din nou la Kaliningrad, o enclavă rusă situată în estul Europei şi care se învecinează cu Polonia şi Lituania.

Moscova a ameninţat de mai multe ori în ultimul an că va trimite rachetele Iskander-M la Kaliningrad, în condiţiile în care relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au tensionat datorită crizei din Ucraina.

Iskander-M este un sistem de rachete tactice de rază scurtă, capabile să fie înarmate cu focoase nucleare.

Nici sistemul Iskander şi nici bomba americană B61 nu sunt guvernate de niciun tratat de control al armelor, cu excepţia Tratatului de Neproliferare Nucleară, care prevede ca armele nucleare să nu fie livrate naţiunilor care nu sunt înarmate nuclear.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe