Franţa “în război” cu Statul Islamic. Starea de urgenţă prelungită la 3 luni
alte articole
Autorităţile franceze au confirmat joi că jihadistul belgian Abdelhamid Abaaoud, considerat a fi creierul din spatele atacurilor teroriste din Paris din 13 noiembrie, a fost ucis în cadrul raidului de miercuri din Saint-Denis, o suburbie din nordul Parisului.
Soldaţii şi forţele antitero ale poliţiei au inundat străzile din apropierea clădirii. Operaţiunea de ieri a durat aproximativ şapte ore şi s-a soldat cu doi oameni morţi, inclusiv o femeie despre care poliţia a declarat că s-a aruncat în aer.
Abaaoud a fost mai întâi lovit în cap de un lunetist al poliţiei şi apoi trupul său a fost aruncat în aer de mai multe grenade detonate în timpul raidului, conform Daily Mail.
Corpul său a fost atât de desfigurat încât a durat peste 24 de ore ca testele medico-legale să poată confirma faptul că Abaaoud este persoana decedată, a declarat o sursă care lucrează cu Molins.
Molins a susţinut: “Corpul său a fost descoperit în clădire, ciuruit de gloanţe, fiind identificat pe baza mostrelor de piele.”
Franţa în război
Preşedintele francez Francois Hollande a lăudat serviciile de securitate şi a declarat că Franţa se află în război cu grupul Statul Islamic, care şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacurile coordonate din 13 noiembrie soldate cu 132 de morţi, conform Deutsche Welle.
“Întreaga noastră ţară a fost atacată”, a declarat Hollande în cadrul unei întâlniri a primarilor francezi. “Lupta pe care o purtăm este în vederea eradicării terorismului.”
Hollande a cerut naţiunii să nu cedeze în faţa fricii sau a sentimentelor extremiste.
Stare de urgenţă pentru trei luni
Joi, deputaţii francezi au dat undă verde prelungirii stării de urgenţă din ţară pentru o perioadă de trei luni. Măsura va fi aplicată începând de sâmbătă, conform ziarului Gândul.
După atacurile din Paris, Hollande a declarat vineri starea de urgenţă pentru 12 zile, iar ulterior a cerut prelungirea acesteia.
UE va înăspri legislaţia împotriva terorismului
În acelaşi timp, Uniunea Europeană urmăreşte să adopte legi mai dure împotriva terorismului. Noile legi vor fi anunţate la sfârşitul lunii noiembrie şi acestea vor reduce cu mult posibilitatea persoanelor de a avea acces la arme.
Propunerile UE includ o interdicţie asupra anumitor arme de foc semiautomate, legi mai stricte în privinţa cumpărării de arme pe Internet, reguli comune pentru a marca şi monitoriza armele pe teritoriul Uniunii Europene şi un schimb de informaţii mai eficient între statele membre UE.
“Criminalii organizaţi care au acces şi comercializează arme de foc în Europa nu pot şi nu vor fi toleraţi”, a declarat miercuri Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.