Şeful ONU pentru drepturile omului avertizează asupra unei „curăţări etnice” în Gaza, pe fondul atacurilor israeliene

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a condamnat vineri ultimele atacuri ale Israelului în Fâşia Gaza, avertizând asupra posibilităţii unei „curăţări etnice”.
„Ultimul val de bombe, care forţează oamenii să se mute sub ameninţarea intensificării atacurilor, distrugerea metodică a cartierelor întregi şi refuzul acordării de asistenţă umanitară subliniază faptul că pare să existe o presiune pentru o schimbare demografică permanentă în Gaza”, a declarat Turk.
El a subliniat că acest lucru ar fi „în contradicţie cu dreptul internaţional şi echivalează cu curăţarea etnică”.
„Trebuie să oprim ceasul acestei nebunii”, a adăugat Turk. El a subliniat că părţile implicate în conflict trebuie să respecte convenţia internaţională privind prevenirea şi pedepsirea genocidului.
„Cei care nu o fac trebuie traşi la răspundere”, a spus el.
Peste 100 de morţi după ultima serie de atacuri israeliene
Comentariile lui Turk au venit după ce agenţia de ştiri palestiniană WAFA a raportat că cel puţin 100 de persoane au fost ucise în nordul Fâşiei Gaza în urmă mai multor atacuri aeriene israeliene începând de joi seara, transmite DPA.
Autoritatea sanitară controlată de Hamas a declarat că 93 de persoane au fost ucise şi peste 200 rănite.
Cifrele nu fac distincţie între victime civile şi militare şi nu pot fi verificate independent.
Israelul afirma că a lovit „ţinte teroriste”
Vineri, Israelul a declarat că forţele sale aeriene „au lovit peste 150 de ţinte teroriste în toată Fâşia Gaza, inclusiv posturi de rachete antitanc, celule teroriste, structuri militare” şi centre pe care le-a descris ca fiind folosite de „terorişti” pentru a lansa atacuri împotriva trupelor sale.
Armata israeliană (IDF) a declarat pe canalul său de Telegram că a „eliminat mai mulţi terorişti care operau într-un complex de observaţie” din nordul Gâzei şi că au demontat „infrastructura teroristă” din sudul Gâzei.
Informaţiile IDF nu au putut fi verificate independent.
WAFA a raportat că peste 10 case au fost lovite în oraşul Beit Lahia şi în districtul de refugiaţi Jabalia. Agenţia a afirmat că Israelul a folosit avioane de război, elicoptere, drone şi nave militare în atac.
Ambulanţele nu pot ajunge în zonă din cauza drumurilor distruse, a adăugat agenţia. Pe reţelele de socializare au circulat imagini care ar arăta victimele atacurilor.
Armata israeliană a declarat, la cerere, că investighează raportul.
Planuri de extindere a operaţiunilor din Gaza
Site-ul de ştiri israelian Yynet, citând oficiali din domeniul securităţii, a raportat că atacurile masive din ultimele zile au fost pregătiri pentru desfăşurarea de trupe suplimentare.
Guvernul israelian a anunţat recent planuri de extindere a operaţiunilor sale în Fâşia Gaza.
ONU solicită reluarea livrărilor de ajutoare către Gaza
Societatea civilă globală trebuie să facă presiuni pentru reluarea livrărilor de ajutoare în Fâşia Gaza, având în vedere că situaţia actuală este „atât de grotesc de anormală”, a declarat vineri Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).
„Situaţia actuală este atât de grotesc de anormală încât este necesară o presiune populară asupra liderilor din întreaga lume”, a declarat la Geneva purtătorul de cuvânt al OCHA, Jens Laerke.
Armata israeliană nu permite livrarea de ajutoare în Fâşia Gaza de peste două luni. Forţele armate acuză organizaţia extremistă palestiniană Hamas că revinde ajutoarele destinate populaţiei din ce în ce mai afectate pentru a finanţa luptătorii şi armele.
Purtătorul de cuvânt al OCHA, Laerke, a declarat că organizaţia a implementat măsuri de securitate solide pentru a preveni astfel de abuzuri, deşi deturnarea unor cantităţi mici nu poate fi exclusă complet. ONU şi-a demonstrat deja capacitatea de a ajuta în mod eficient populaţia din Fâşia Gaza, a afirmat el.
Laerke a criticat un plan de ajutor umanitar, susţinut de Israel şi Statele Unite, prin intermediul Fundaţiei Umanitare pentru Gaza (GHF), recent înfiinţată, care ar urma sa furnizeze ajutor.
El a afirmat că GHF este grav subfinanţată şi ca organizaţia să nu a primit nicio informaţie despre o eventuală cooperare cu aceasta.
„Dar considerăm că este un plan prost în orice caz, aşa că nu vom participa la el.”
Israelul atacă ţinte houthi în Yemen
Forţele aeriene israeliene au declarat vineri că au atacat mai multe poziţii ale miliţiei houthi, aliate cu Hamas, în porturile yemenite Hodeidah şi Salif.
Nu au existat rapoarte iniţiale privind victime.
Armata israeliană a declarat că cele două porturi erau utilizate pentru activităţi teroriste şi că în trecut au fost transportate arme prin intermediul acestora.
De la începutul războiului din Gaza, Houthi au atacat în mod regulat Israelul cu rachete şi drone, în semn de solidaritate cu Hamas. În ultimele zile, sirenele au sunat în diferite regiuni ale Israelului.
Israelul a lansat ultima dată atacuri în Yemen în urmă cu aproximativ 10 zile.
Vineri, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ameninţat cu atacuri împotriva liderilor houthi. „Dacă miliţiile houthi vor continua să lanseze rachete asupra statului Israel, vor suferi lovituri dureroase”, a scris Katz pe X.
El a avertizat că liderii houthi vor avea aceeaşi soartă ca liderii Hamas şi miliţia libaneză Hezbollah, care au fost ucişi în atacurile israeliene.