Şeful NATO îi răspunde Papei: Ucraina are nevoie de arme, nu de steaguri albe
![](https://image.epochtimes-romania.com/2023/07/162753_top.jpg)
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că nu este de acord cu comentariile făcute de Papa Francisc potrivit cărora Ucraina ar trebui să aibă "curajul steagului alb" şi să negocieze încheierea războiului declanşat după invazia rusă, transmite Reuters.
"Dacă dorim o soluţie negociată, paşnică şi durabilă, modul de a ajunge acolo este să oferim sprijin militar Ucrainei", a răspuns şeful NATO la o întrebare cu privire la comentariile papei.
Într-un interviu la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a declarat că "ceea ce se întâmplă în jurul unei mese de negocieri este indisolubil legat de forţa de pe câmpul de luptă".
Întrebat dacă reacţia sa a însemnat că acum nu este momentul să se vorbească despre un steag alb, Stoltenberg a specificat: "Nu este momentul să vorbim despre capitularea ucrainenilor. Va fi o tragedie pentru ucraineni. De asemenea, va fi periculos pentru noi toţi".
Citiți și "Să nu vă fie ruşine" - Papa îl îndeamnă pe Zelenski să accepte înfrângerea şi să negocieze cu Putin
Context
Reamintim că Papa Francisc a declarat recent, într-un interviu, că Ucraina ar trebui să aibă ceea ce el a numit curajul "steagului alb" şi să negocieze sfârşitul războiului cu Rusia, declanşat după invazia pe scară largă a forţelor ruse de acum doi ani şi care a ucis zeci de mii de oameni.
În cadrul interviului, Papa Francisc a fost întrebat care este poziţia sa cu privire la o dezbatere între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe, deoarece nu a fost capabilă să respingă forţele ruse, şi cei care spun că acest lucru ar legitima acţiunile părţii celei mai puternice.
Intervievatorul a folosit termenul "steag alb" în întrebare.
Citiți și Premierul ungar, după o vizită în SUA: Trump nu va da bani Ucrainei dacă va fi ales
"Este o interpretare, este adevărat", a spus Francisc, potrivit unei transcrieri prealabile a interviului ce urmează să fie difuzat pe 20 martie, în cadrul unui nou program cultural.
"Dar cred că cel mai puternic este cel care priveşte situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos. Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi", a menţionat Francisc, adăugând că discuţiile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.