Administraţia Trump desfiinţează grupul de lucru care vizează oligarhii ruşi

Pam Bondi (Chip Somodevilla / Getty Images)
Redacţia
07.02.2025

Departamentul de Justiţie al SUA, sub conducerea preşedintelui Donald Trump, desfiinţează un efort demarat după invazia rusă în Ucraina din 2022 pentru a aplica sancţiuni şi a viza oligarhii apropiaţi de Kremlin, potrivit Reuters.

O notă a procurorului general Pam Bondi, emisă miercuri în timpul unui val de ordine în prima sa zi în funcţie, a declarat că iniţiativa, cunoscută sub numele de Task Force KleptoCapture, se va încheia ca parte a unei schimbări de politică şi de finanţare pentru combaterea cartelurilor de droguri şi a bandelor internaţionale.

„Această politică necesită o schimbare fundamentală de mentalitate şi de abordare”, a scris Bondi în directivă, adăugând că resursele dedicate în prezent aplicării sancţiunilor şi confiscării activelor oligarhilor vor fi redirecţionate către combaterea cartelurilor.

Efortul, lansat în timpul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, a fost conceput pentru a restrânge finanţele asociaţilor bogaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi pentru a-i pedepsi pe cei care facilitează sancţiuni şi încălcări ale controlului exporturilor.

Aceasta a făcut parte dintr-o campanie mai amplă de blocare a Rusiei de pe pieţele globale şi de punere în aplicare a sancţiunilor extinse impuse Moscovei pe fondul condamnării internaţionale a războiului său din Ucraina.

Grupul operativ a formulat acuzaţii împotriva magnatului aluminiului Oleg Deripaska şi a magnatului televiziunii Konstantin Malofeev pentru presupuse încălcări ale sancţiunilor şi a confiscat iahturi aparţinând oligarhilor sancţionaţi Suleiman Kerimov şi Viktor Vekselberg.

De asemenea, a obţinut o recunoaştere a vinovăţiei împotriva unui avocat american care a efectuat plăţi în valoare de 3,8 milioane USD pentru a întreţine proprietăţile deţinute de Vekselberg.

Trump a vorbit despre îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. El a promis anterior să pună capăt războiului din Ucraina, deşi nu a publicat un plan detaliat.

Accentul pus pe cartelurile de droguri vine după ce Trump a desemnat multe astfel de grupuri drept organizaţii teroriste, ca parte a unei măsuri de reprimare a imigraţiei ilegale şi a traficului de fentanil.

Schimbarea implică, de asemenea, aplicarea unei legi americane privind mita în străinătate, care a condus la unele dintre cele mai mari cazuri corporative ale Departamentului de Justiţie din ultimul deceniu. Unitatea care aplică această lege, cunoscută sub numele de Foreign Corrupt Practices Act (Legea privind practicile de corupţie în străinătate), va acorda acum prioritate investigaţiilor privind mita legată de carteluri, conform notei.

O gamă largă de firme multinaţionale au fost supuse atenţiei Departamentului de Justiţie în legătură cu această lege, inclusiv Goldman Sachs, Glencore şi Walmart. Aceste rezoluţii ale marilor companii nu implică de obicei carteluri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor