SUA trimite avioane de luptă F-22 în România pentru a contracara ameninţarea rusă

SUA a trimis două avioane de luptă cu tehnologie stealth F-22 Raptor 5G şi un avion de alimentare în România, ca parte a sprijinului NATO pentru membrii est-europeni împotriva “agresiunii ruseşti”.
Un avion de luptă american F-22A Raptor la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în România, 25 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.04.2016

Cel mai sofisticat avion de luptă al Forţei Aeriene americane a aterizat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră, situată la mai puţin de 400 km de fortăreaţa militară rusească Sevastopol, în peninsula ucraineană Crimeea.

“Pentru prima dată în România, ultima generaţie de avioane de luptă F-22 Raptor, care face parte din misiunea europeană a forţei aeriene americane, a sosit astăzi la baza militară Mihail Kogălniceanu”, a declarat luni pe pagina sa de Facebook ambasada SUA.

Cele două avioane de luptă F-22 Raptor, însoţite de un avion de realimentare KC-135, au sosit în România din Marea Britanie, unde Washingtonul a trimis deja 12 avioane F-22 la Lakenheath - o bază aeriană britanică din estul ţării.

Conform oficialilor, mişcarea urmăreşte să consolideze securitatea aliaţilor şi partenerilor NATO în Europa.

“Astăzi, aş dori să evidenţiez această prezenţă [a celor 2 avioane luptă] ca o dovadă a promisiunii de a susţine România şi restul aliaţilor noştri din NATO”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă general-locotenentul Timothy Ray din cadrul forţelor aeriene americane.

“Aceste avioane de luptă au abilitatea de a înfrânge orice posibilă ameninţare”, a adăugat Ray.

Trimiterea celor 3 avioane are loc în condiţiile în care comandanţii americani reevaluează rolul şi responsabilităţile armatei în Europa, acţiunile Rusiei determinând Washingtonul să regândească numărul de trupe în Europa pentru a contracara ceea ce SUA consideră a fi o posibilă ameninţare din partea Moscovei.

“Este important să testăm infrastructura noastră, capabilităţile avioanelor de luptă, abilităţile piloţilor”, a declarat generalul Frank Gorenc, comandantul Forţelor Aeriene americane în Europa şi Africa. “Trimiterea avioanelor [în România] ajută la evoluţia puterii noastre aeriene şi demonstrează angajamentul pentru siguranţa şi securitatea Europei”.

SUA şi aliaţii săi europeni acuză Moscova de destabilizarea Ucrainei, în timp ce Moscova respinge acuzaţiile şi susţine că cealaltă tabără are un rol în menţinerea şi agravarea crizei ucrainene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor