Şeful marinei germane demisionează după ce spune că "Putin merită respect" şi "China nu este o ţară bună"

Kay-Achim Schönbach
Kay-Achim Schönbach (Tobias Schwarz / AFP / Getty Images)

Şeful marinei germane, viceamiralul Kay-Achim Schönbach, a declarat vineri că Peninsula Crimeea „nu se va întoarce niciodată” la Ucraina, şi că ceea ce Putin „îşi doreşte cu adevărat este respect... şi este uşor să-i acordăm respectul pe care îl cere cu adevărat – şi probabil că îl merită”.

Sâmbătă seara, Schönbach şi-a dat demisia.

„I-am cerut ministrului Apărării, Christine Lambrecht, să mă elibereze de sarcini cu efect imediat”, a declarat Schönbach într-un comunicat preluat de agenţia Reuters.

„Ministrul a acceptat cererea mea”, a adăugat el.

Luând cuvântul la un eveniment organizat vineri de Institutul de Studii şi Analize privind Apărarea Manohar Parrikar, viceamiralul a şocat publicul când a respins ideea că Rusia este „interesată să aibă o fâşie mică şi minusculă de pământ ucrainean”, susţinând că este o „prostie”.

„Chiar doreşte Rusia ca o fâşie mică şi minusculă de pământ ucrainean să fie integrată? Nu, asta e o prostie. Probabil că Putin face presiune pentru că poate face asta şi divide UE”.

Schönbach a continuat afirmând că ceea ce preşedintele Putin îşi doreşte cu adevărat este ca Occidentul să „respecte” Rusia şi „a acorda oarecare respect este un cost mic, chiar insignifiant. Dacă mi s-ar cere, mi-ar fi uşor să-i acord respectul pe care îl cere cu adevărat - şi pe care probabil că îl şi merită.”

Abordând problema Crimeei, comandantul marinei germane a opinat că „peninsula a plecat” şi „nu se va întoarce niciodată – iar acest lucru este un fapt”.

Cu privire la posibila admitere a Ucrainei în NATO, Schönbach a afirmat: „Ucraina, desigur, nu poate îndeplini cerinţele, deoarece este ocupată în regiunea Donbas de armata rusă - sau de ceea ce ei numesc miliţii”. În acest context, el a mai spus că peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia, a „dispărut” şi „nu se mai întoarce”.

Apoi, viceamiralul a încălcat şi mai mult eticheta având curajul de a ridica adevăratele probleme - criticând China, despre care a spus că „nu este acea ţară drăguţă aşa cum, probabil, credeam” şi adăugând că „Rusia este o ţară, o ţară importantă. Chiar şi noi - India, Germania - avem nevoie de Rusia. Avem nevoie de Rusia împotriva Chinei..." Acest lucru, a spus el, este "uşor" şi "ţine Rusia departe de China", deoarece China are nevoie de resursele Rusiei şi ei [ Rusia] sunt dispuşi să le acorde pentru că uneori sancţiunile merg pe „drumul greşit”.

Descriind China drept o „putere hegemonică” în ascensiune, care îşi foloseşte banii şi puterea pentru a provoca ordinea internaţională, Schönbach a subliniat că regimul comunist de la Beijing se comportă ca un inamic cu unele ţări şi are o „agendă ascunsă” în relaţiile cu ţările.

Dând un exemplu de încercări ale Chinei comuniste de a fura tehnologie, şeful Marinei Germane a vorbit despre firma de robotică Kuka, o companie germană care a fost preluată de o companie chineză „privată” şi „toată tehnologia a dispărut”, iar „China nu dă ceva înapoi”.

În contextul acestei evoluţii şi al altora, el şi-a amintit punctul de vedere al politicienilor germani despre China şi a spus că aceştia cred că, „China nu este ţara minunată aşa cum, probabil ne-am închipuit”.

Comentariile lui Schönbach, despre care viceamiralul insistă că au fost făcute cu titlu privat, au stârnit un scandal diplomatic, Ministerul de Externe al Ucrainei chemând sâmbătă ambasadorul Germaniei la consultări. Kievul a descris remarcile drept „inacceptabile”.

De asemenea, Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut Germaniei să respingă comentariile lui Schönbach cu privire la Crimeea, spunând că acestea subminează eforturile de contracarare a agresiunii ruse.

„Ucraina este recunoscătoare Germaniei pentru sprijinul pe care l-a oferit din 2014, precum şi pentru eforturile diplomatice de soluţionare a conflictului armat ruso-ucrainean. Dar declaraţiile actuale ale Germaniei sunt dezamăgitoare şi contravin acestui sprijin şi efort”, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, pe Twitter.

„Partenerii germani trebuie să înceteze să submineze unitatea cu astfel de cuvinte şi acţiuni şi să nu-l încurajeze pe (preşedintele rus) Vladimir Putin să lanseze un nou atac asupra Ucrainei”, a adăugat Kuleba.

Kievul şi-a subliniat, de asemenea, „dezamăgirea profundă” faţă de poziţia guvernului german „cu privire la eşecul de a furniza Ucrainei arme defensive”. Lipsa sprijinului pentru înarmare este un alt punct de tensiune între cele două ţări.

Vineri au apărut rapoarte că Germania blochează trimiterea de arme de fabricaţie germană de către Estonia în Ucraina.

Deşi nu este clar dacă establishmentul politic european a fost mai şocat de comentariile viceamiralului despre Putin, Rusia şi Ucraina sau de onestitatea sa brutală despre China, a urmat un „cutremur politic”.

Ministerul german al Apărării s-a delimitat imediat de declaraţii controversate, purtătorul de cuvânt subliniind că aceste comentarii nu reflectă „în niciun fel poziţia ministerului", atât „în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi alegerea cuvintelor”.

Presa locală a sărit şi ea în aer, iar cel mai mare tabloid german - Bild - i-a cerut lui Schönbach să demisioneze. „Treten Sie zurück, Herr Vize-Amiral!”.

Pentru a atenua scandalul, fostul comandant al Marinei a comunicat, sâmbătă, pe Twitter că „nu ar fi trebuit să o facă în acest mod” şi a caracterizat observaţiile drept o „greşeală clară”.

„Remarcile mele privind politica de apărare în timpul unei sesiuni de discuţii la un think tank din India au reflectat opinia mea personală în acel moment. Ele nu reflectă în niciun caz poziţia oficială a Ministerului Apărării”, a scris el.

Câteva ore mai târziu, numele şi fotografia lui au dispărut de pe contul de Twitter al şefului oficial al Marinei, iar la poziţia respectivă este declarată acum „momentan vacantă”.