Seful JP Morgan: “S-ar putea ca zona euro să nu supravieţuiască”

Într-un interviu acordat la Forumul Economic Mondial din Davos, directorul general al JP Morgan a declarat că, dacă liderii UE nu aduc unele schimbări, s-ar putea ca zona euro să nu mai supravieţuiască.
(Getty Images)
Andrei Popescu
20.01.2017

Conform unora, totul a început cu Mario Draghi, care a declarat în 2012 că Banca Centrală Europeană va preveni prăbuşirea zonei euro pe orice cale. Afirmând acest lucru, Draghi a tăiat din elanul politicienilor europeni de a se implica în orice reformă structurală reală şi de a promova schimbări politice dificile şi, prin urmare, acum, după cinci ani, ne aflăm în faţa unui val “populist” care mătură Europa.

Şi, în timp ce puţini doresc să discute subiectul viabilităţii Europei în regimul actual, Jamie Dimon, seful JP Morgan, a rupt tăcerea şi a avertizat că Europa trebuie să abordeze neînţelegerile care alimentează ascensiunea liderilor naţionalişti, altfel puternicele legături economice ale regiunii se vor rupe.

Dimon a declarat că a sperat că liderii UE să examineze ce anume a împins Marea Britanie să voteze pentru ieşirea din blocul european şi apoi să facă unele schimbări. Dar acel lucru nu s-a întâmplat şi, dacă politicienii naţionalişti, inclusiv Marine Le Pen din Franţa, obţin putere în urma alegerilor, atunci “zona euro s-ar putea să nu supravieţuiască”, a mai adăugat Dimon într-un interviul cu Bloomberg Television.

Dimon a avertizat că “ceea ce a mers greşit, este greşit pentru toată lumea, nu doar pentru Marea Britanie”, a declarat directorul general al JP Morgan în interviul acordat la Forumul Economic Mondial din Davos. El a precizat că, în cazul în care liderii nu vor aborda temerile esenţiale, “veţi avea aceleaşi probleme politice privind imigraţia, privind legile ţării, sau privind cantitatea de putere ce ajunge în mâinile Bruxelles-ului”.

Acest lucru ne aduce aminte de ceea ce a declarat recent Jeff Gundlach, fondatorul firmei de investiţii DoubleLine Capital LP, când a fost întrebat despre ce anume se va discuta anul viitor pe această vreme. Răspunsul său a fost simplu: “Problemele din zona euro”.

După cum a notat Bloomberg, “Remarcile lui Dimon în privinţa Europei au fost neobişnuit de pesimiste, fiind făcute într-un interviu în care el a criticat de asemenea şi acele regulamente despre care a declarat că au oprit creşterea economică. Dar el a reiterat optimismul referitor la preşedintele ales Donald Trump. Ulterior, directorul general al Goldman Sachs Group Inc., Lloyd Blankfein, şi-a exprimat de asemenea temerile în legătură cu procesul complicat de crearea a unui bloc economic”.

“Acest lucru este complicat, este greu de realizat. Aceasta nu s-a făcut, nu s-a realizat. Resimţim urmările acestui lucru”, a declarat Blankfein.

Ideea de bază este că regiunea trebuie să fie mai competitivă, a declarat Dimon, lucru care, în termeni economici simpli, înseamnă acceptarea chiar şi a unor salarii mai reduse. Înseamnă, de asemenea, modificări politice majore: “Spun acest lucru din respect pentru cetăţenii europeni, dar ei trebuie să se schimbe. S-ar putea ca ei să fie forţaţi [să facă acest lucru] de politică, s-a putea să fie forţaţi de noua conducere”.

Nu este clar cum vor adopta europenii aceste “schimbări” majore fără ca furia împotriva establishmentului să nu se amplifice şi mai mult.

Totuşi, în timp ce şi-a manifestat în mod clar îngrijorarea pentru Europa, Dimon nu s-a arătat îngrijorat în privinţa viitorului Statelor Unite sub Donald Trump, a cărui ascensiune politică s-a bazat pe o mişcarea populistă. Motivul este decizia lui Trump de a se înconjura de persoane importante care au acţionat pe Wall Street.

Trump a atras pentru administraţia sa “oameni foarte serioşi”, precum Steven Mnuchin şi Gary Cohn de la Goldman Sachs, care au fost propuşi să conducă Departamentul Trezoreriei şi să ajute la monitorizarea politicii economice a Casei Albe.

Întrebat dacă este îngrijorat că Trump ar putea lansa un război comercial cu China, Dimon a declarat că nu are astfel de griji. “Cred că aceşti oameni foarte raţionali se vor gândi foarte bine atunci când vine vorba de politică reală”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor