În SUA începe haosul inaugural. Ciocniri între poliţie şi demonstranţi la mitingurile anti-Trump

Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump
Proteste împotriva învestirii lui Donald Trump (SPENCER PLATT/Getty Images)

La câteva ore înainte de ceremonia învestirii lui Donald Trump, au apărut ciocniri ale demonstranţilor cu forţele de ordine în faţa Hotelului Trump din Washington D.C.

Protestele au început în faţa hotelului şi apoi demonstranţii au pornit într-o paradă prin Washington, către sediul National Press Club.

Numeroase persoane au fost arestate pentru violenţe minore.

Politia a folosit sprayuri lacrimogene împotriva mulţimii, în momentul în care demonstranţii au încercat să rupă cordoanele poliţiei.

Separat, proteste au fost semnalate şi în alte oraşe americane. La New York mii de persoane au ieşit în stradă joi seara, inclusiv numeroase vedete de la Hollywood, precum Alec Baldwin şi Robert de Niro, cunoscuţi pentru poziţiile lor pro-Clinton.

Separat, comunitatea gay a organizat un miting cu muzică şi dans în faţa casei lui Mike Pence, vicepreşedintele ales al SUA, la care au participat aproximativ 2 mii de persoane.

După victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, în SUA au apărut numeroase grupuri care contestă preşedinţia lui Trump şi au declarat că se opun ceremoniei de învestire. Unul dintre cele mai mari grupuri în acest sens este #DisruptJ20, organizatorul multora dintre evenimentele de joi şi vineri la Washington, care îşi propune chiar să blocheze străzile majore din capitala americană pentru a protesta şi a bloca ceremonia de inaugurare.

Un editorial apărut zilele trecute în Huffington Post argumenta că lui Trump ar trebui să "i se confişte" preşedinţia americană, iar Hillary Clinton ar trebui învestită.

Asemenea puncte de vedere sunt reflectate deseori în mass media americană aparţinând zonei neo-liberale.