Şeful investigaţiei asupra operaţiunilor NSA în Germania acuză că i-a fost compromis telefonul

(Captură Foto)

Şeful unui comitet german de investigaţie asupra operaţiunilor de spionaj ale NSA în Germania a declarat că i s-a “umblat” la telefonul mobil după ce acesta a fost trimis să fie verificat pentru o presupusă hackuire. Când telefonul a sosit la destinaţie, ambalajul fusese deja deschis.

Patrick Sensburg, membru al Parlamentului german (Bundestag) din partea Partidului Uniunea Creştin Democrată, şi-a trimis telefonul la Biroul Federal al Securităţii IT (BSI) din Bonn pentru a fi inspectat de o posibilă hackuire, după ce a observat că are unele probleme cu telefonul în luna februarie. Deşi telefonul a fost trimis într-un ambalaj căptuşit cu plumb pentru a bloca orice semnale wireless, pachetul a fost livrat prin serviciul normal de curierat DHL. Totuşi, în momentul sosirii sale la BSI s-a observat că deja fusese deschis containerul securizat.

În funcţia de şef al anchetei Bundestag-ului asupra operaţiunilor NSA de spionaj în Germania, Sensburg s-a aflat periodic în contact cu materiale secrete. El şi alţi membri ai comitetului de conducere a investigaţiei au folosit telefoane criptate, iar ofiţerii securităţii guvernamentale i-au avertizat că vor fi ţinte ale spionajului, susţine agenţia rusă de ştiri Sputnik.

Ancheta a început în martie 2014 ca răspuns la informaţiile divulgate de Edward Snowden cu privire la faptul că NSA a desfăşurat acţiuni de spionaj în Germania – inclusiv asupra cancelarului german Angela Merkel. Comitetul a dezvăluit deja că serviciile secrete germane – Bundesnachrichtendienst (BND) – au folosit o breşă legală pentru a spiona cetăţenii germani care locuiesc în străinătate.

Ca răspuns la noile temeri legate de securitate, guvernul german a comandat pentru oficiali aproximativ 3.000 de telefoane mobile criptate, costând aproximativ 2.000 de euro bucata. Majoritatea lor au fost dispozitive Blackberry ce folosesc programul de criptare Secusmart. Utilizatorilor li s-a spus, totuşi, că telefoanele mobile sunt sigure doar pentru materiale etichetate ca fiind “secrete” – cel mai scăzut din cele patru nivele de securitate ale guvernului german – şi că riscul breşelor de securitate este prea ridicat pentru ceea ce este considerat a intra într-o categorie superioară de secretizare.

Ancheta Bundestag-ului a creat deja fricţiuni cu spionii britanici, care au ameninţat că vor rupe relaţiile cu omologii lor germani în privinţa investigaţiei. Echivalentul britanic al NSA – GCHQ – se teme că Parlamentul german va dezvălui informaţii criptate sensibile şi alte tehnici folosite atât de biroul lor cât şi de NSA, conform Sputnik.

Sensburg l-a înlocuit pe şeful precedent al comitetului de investigaţie – Clemens Binninger – care a demisionat datorită tensiunilor legate de posibilitatea unei mărturii oferite de Snowden ca parte a investigaţiei germane. Binninger a susţinut anterior că restul comitetului este concentrat “exclusiv pe interogarea lui Edward Snowden”, în ciuda dificultăţii obţinerii acelei mărturii şi datorită valorii sale nesigure.

Deşi iniţial ancheta a luat în considerare invitarea lui Snowden pentru a depune mărturie, în cele din urmă investigatorii au blocat decizia pentru a împiedica o deteriorare suplimentară a relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Germania.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe