Spioni americani şi britanici hăckuiesc cel mai mare producător de carduri SIM din lume
alte articole
Spionii americani şi britanici au spart reţeaua celui mai mare producător al lumii de carduri SIM, într-o mişcare care le-a oferit acces direct la milioane de telefoane mobile din jurul lumii şi care ar putea declanşa o nouă dispută internaţională cu privire la influenţa şi acţiunile agenţiilor de spionaj.
NSA (Agenţia americană pentru Securitate Naţională) şi echivalentul ei britanic GCHQ au pătruns ilegal în Gemalto, un producător olandez de carduri SIM, şi au furat cheile de criptare care le-au permis să monitorizeze în secret atât apelurile telefonice cât şi datele, conform unor documente proaspăt divulgate de fostul analist NSA Edward Snowden, citat în The Guardian.
Hackul în reţeaua Gemalto, detaliat în documentele publicate de The Intercept, a oferit agenţiilor puterea de a monitoriza pe ascuns o mare parte din comunicaţiile celulare globale – lucru despre care experţii susţin că reprezintă o gravă încălcare a legilor internaţionale.
Gravitatea şi amploarea hackului în SUA şi la nivel internaţional vor redeschide cel mai probabil, în comunitatea diplomatică, vechi răni provocate de acţiuni similare desfăşurate de agenţiile secrete. Administraţia Obama a înfruntat critici intense din partea Germaniei, Braziliei şi altor naţiuni după scurgerile informaţionale generate de Snowden şi a depus mari eforturi recent pentru a repara pagubele produse.
Documentele anterioare dezvăluite de publicaţia The Guardian au arătat că Angela Merkel, cancelarul german, a fost ţinta unei campanii de spionaj desfăşurată de NSA – o informaţie care a tensionat relaţiile dintre SUA şi Germania.
Gemalto produce 2 miliarde de carduri SIM pe an pentru clienţi pentru AT&T, Sprint, T-Mobile şi Verizon. Compania olandeză operează în 85 de ţări ale lumii şi asigură carduri pentru aproximativ 450 de furnizori globali de reţele wireless.
Cheile de criptare furate vor permite agenţiilor secrete să monitorizeze comunicaţiile mobile fără aprobarea sau cunoştinţa companiilor de telecomunicaţii sau a guvernelor străine.
Apelurile făcute pe reţelele mobile 3G şi 4G sunt criptate, dar cu aceste chei spionii pot accesa orice comunicaţii făcute pe un dispozitiv mobil, exceptând situaţia în care un utilizator foloseşte un strat dublu de criptare.
Gemalto susţine că nu a ştiut că sistemele sale au fost penetrate şi că angajaţii săi sunt spionaţi.
Conform documentelor divulgate de Snowden, Gemalto a fost hackuit în aprilie 2010 de Mobile Handset Exploitation Team (MHET), o unitate formată din agenţi NSA şi GCHQ, cu scopul de a exploata vulnerabilităţile telefoanelor celulare.
The Intercept a declarat că, într-un slide informativ al GCHQ, agenţia de informaţii britanică s-a lăudat că a plantat programe de tip malware asupra unor calculatoare ale Gemalto, oferind agenţiei acces la întreaga lor reţea.
Cheile au fost obţinute după o operaţiune clandestină împotriva conturilor de email şi Facebook ale angajaţilor Gemalto şi ale altor directori de companii de telecomunicaţii. Agenţii GCHQ au selectat anumite persoane cheie din cadrul Gemalto şi apoi le-au hackuit conturile private.
Un semnal de alarmă a fost tras de Chris Soghoian, tehnician principal la American Civil Liberties Union, care a declarat că aceste chei vor fi de mare ajutor în cazul guvernelor care nu vor să coopereze cu stăpânii acestor agenţii de spionaj.
Noile informaţii dezvăluite de Snowden arată că tuturor le va fi greu să aibă încredere în securitatea unui telefon mobil şi este destul de improbabil că această situaţie se va remedia curând.
Mai mult, agenţiile de spionaj pot să monitorizeze pe aproape oricine fără să fie prinse şi să fie trase la răspundere pentru acţiunile lor ilegale.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.