CIA plănuieşte să-şi extindă capacităţile de spionaj cibernetic după boom-ul smartphone-urilor

(Captură Foto)

Directorul CIA John Brennan plănuieşte o extindere majoră a capacităţilor de spionaj cibernetic ale agenţiei ca parte a unei operaţiuni ample de restructurare a unui serviciu secret definit mult timp de activitatea depusă de spionii umani, au declarat foşti şi actuali oficiali americani.

Schimbările propuse reflectă faptul că abordarea CIA pentru spionajul convenţional devine tot mai demodată în mijlocul exploziei utilizării telefoanelor “deştepte” (smartphone), a reţelelor sociale şi a altor tehnologii şi servicii, conform publicaţiei The Age.

Anumiţi oficiali americani au susţinut că planurile lui Brennan fac apel la o utilizare mai mare a capacităţilor cibernetice în aproape fiecare categorie de operaţiuni – identificarea de oficiali străini pentru a-i recruta ca informatori CIA, confirmarea identităţii ţintelor în cazul în care se folosesc drone sau hackuirea unor adversari pricepuţi în probleme de Internet, precum Statul Islamic.

Deşi limitată faţă de NSA, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) dispune de capacităţi cibernetice substanţiale. Centrul său de Informaţii şi Operare, care se ocupă de misiuni precum extragerea de informaţii din laptop-uri furate sau plantarea de dispozitive de supraveghere, a fost extins foarte mult încât în prezent este al doilea ca mărime după CTC (Centrul Antitero din cadrul CIA), au declarat anumiţi foşti oficiali americani.

CIA monitorizează de asemenea şi Open Source Center, o unitate de informaţii creată în 2005 pentru a cerceta datele disponibile public, incluzând feed-uri pe Twitter, postări pe Facebook şi forumuri pe Internet unde Al Qaeda şi alte grupuri teroriste postează materiale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe