Kaspersky acuză NSA de spionaj masiv în afara SUA
focus
Compania rusă Kaspersky susţine că agenţia NSA Statelor Unite a găsit posibilitatea de a ascunde software, folosit pentru spionaj, adânc în hard-driverele computerelor fabricate de Western Digital, Seagate, Toshiba şi alţi producători, dând agenţiei posibilitatea de a spiona majoritatea computerelor lumii – conform cercetătorilor în domeniul cyber.
Capacitatea a fost descoperită atunci când Kaspersky Lab, firma producătoare de soluţii anti-virus, din Moscova, a găsit o colecţie suspectă de programe, care, după o examinare atentă, s-ar fi ocupat de spionaj.
Kaspersky afirmă că a descoperit computere personale din 30 de ţări infectate cu unul sau mai multe programe de spionaj – majoritatea fiind observate în Iran, Rusia, Pakistan, Afghanistan, China, Mali, Siria, Yemen şi Algeria. Ţintele, care includeau computere folosite de instituţii guvernamentale şi militare, companii de telecomunicaţii şi bănci, cercetători în domeniul nuclear şi activişti.
KAspersky nu a dezvăluit numele ţării care ar sta la originea programului de spionaj internaţional, dar a afirmat că este strâns legat de virusul Stuxnet – fabricat de SUA, în cooperare cu Israelul – un virus extrem de sofisticat care a atacat centrifugele de îmbogăţire a uraniului iranian.
Un fost angajat al NSA a declarat că analiza companiei Kaspersky este corectă. Un alt fost angajat al agenţiilor de spionaj a confirmat şi el că NSA a dezvoltat o tehnică de a ascunde programe de spionaj în hard-drive-uri, fără să dezvăluie însă cât de mult este folosită în programele de spionaj.
Purtătoarea de cuvânt a NSA, Vanee Vines a declarat că a luat act de raportul companiei Kaspersky, dar că nu face deocamdată nici un comentariu public.
Luni, Kaspersky a publicat detaliile analizei sale, care ar putea permite entităţilor infectate să detecteze programele spion, care au început să fie plantate încă de prin 2001.