Şefa AEP, arestată preventiv pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor parlamentare, şefa AEP a fost nevoită să facă un pas în spate după ce a devenit protagonista unui proaspăt dosar de corupţie marca DNA.
Ana Maria Pătru
Ana Maria Pătru (Ziua de Constanta)

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a fost pusă sub urmărire penală şi reţinută pentru trafic de influenţă şi spălare de bani într-un dosar care vizează presupuse fapte comise pe vremea în care era vicepreşedinte al aceleiaşi instituţii, reiese într-un comunicat remis de procurorii DNA.

Şefa AEP a fost ulterior prezentată judecătorilor Tribunalului Prahova, care au admis propunere procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De ce a fost reţinută

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă că măsura reţinerii este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi al prevenirii săvârşirii unor alte infracţiuni, întrucât inculpata, prin prisma funcţiei deţinută în cadrul AEP, ar putea influenţa desfăşurarea anchetei penale prin sugestionarea depoziţiilor martorilor, cu atât mai mult cu cât există indicii că inculpata ar încearcă să ascundă mijloace materiale de probă.

"De asemenea, măsura luată de procurorii anticorupţie este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor, raportat la modalitatea de săvârşire, cuantumul obiectului infracţiunilor de corupţie (aproximativ 275.000 euro), implicarea mai multor persoane şi societăţi într-un circuit financiar fraudulos", a transmis DNA.

Dosarul şefei AEP

"În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) – funcţie cu rang de secretar de stat - a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în municipiul Bucureşti. În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP, precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat", au arătat procurorii.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, Ana Maria Pătru a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu AEP şi o firmă controlată de Ana Maria Pătru prin soţul ei.

"În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al AEP, suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu AEP. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat", au precizat procurorii.

În cursul anului 2011, în aceeaşi calitate de vicepreşedinte al AEP, Ana Maria Pătru a pretins şi primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţia sa.

"Cu banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă descrise anterior a achiziţionat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane", au mai evidenţiat procurorii.