Crăciun pre-electoral de alegeri: Subvenţii de la Firea pentru studenţii care stau în gazdă la bătrâni şi cei care meditează copii

Primarul PSD al Capitalei a propus, practic, în ajun de alegeri, ca studenţii care stau în gazdă la bătrâni şi îi ajută şi cei ce meditează copii să primească 500 de lei lunar. Costul acestei măsuri catalogate drept populiste de reţelele sociale nu a fost calculat.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Primarul Gabriela Firea a anunţat, în prag de alegeri parlamentare, că studenţii care locuiesc în gazdă la persoane vârstnice şi le ajută pe acestea să procure hrană şi medicamente, precum şi cei care oferă meditaţii unor elevi vor putea beneficia de o sumă de 500 de lei din partea Primăriei în vederea achitării chiriei, relatează Agerpres. Care este impactul bugetar al acestei măsuri nu se ştie, însă acest lucru nu a fost un impediment pentru primar.

Firea a precizat că poate fi vorba de predarea unor meditaţii privind limbi străine, limba română, matematică, IT, dar şi alte discipline. Formularul tip pentru studenţii interesaţi de acest program se va găsi pe internet.

Declaraţiile primarului au fost făcute în contextul în care consilierii generali ai Capitalei au aprobat o hotărâre privind implementarea programului "Parteneriat între generaţii în Municipiul Bucureşti", în baza căruia primarul general va desemna componenţa unei comisii care va pregăti cadrul juridic necesar aplicării acestor măsuri. Comisia va fi formată din cinci sau şapte membri.

"Există două paliere ale acestui proiect de hotărâre, deci două posibilităţi prin care studenţii aplicanţi pot să beneficieze de această bursă din partea municipalităţii. Primul palier se referă la relaţia dintre student şi un cetăţean senior la care locuieşte în gazdă, sub confirmarea acestui cetăţean senior că studentul îl ajută în procurarea de medicamente, de alimente de strictă necesitate, precum şi o dată pe săptămână — ajutor pentru deplasarea la o activitate, la prieteni sau la un spectacol. (...) Cel de-al doilea palier se referă la relaţia dintre student şi o familie care are copii elevi, dar care nu are posibilitatea unor cursuri sau unei pregătiri suplimentare faţă de ceea ce se predă la şcoală. Studentul va primi această bursă din partea Primăriei dacă va prezenta acest acord, cu semnătură, confirmarea din partea familiei că a predat acele ore de două ori pe săptămână, câte două ore", a declarat Firea, conform sursei citate.

Potrivit primarului, propunerea a venit din partea mai multor asociaţii studenţeşti, iar bugetul total destinat acestui program va putea fi estimat abia după evaluarea tuturor aplicanţilor. Programul va fi derulat prin Centrul Comunitar de Servicii Integrate pentru Tineret al Municipiului Bucureşti.

Pe de altă parte, Matei Ţugui, consilier general USB, a propus un amendament la hotărârea susţinută de Firea, amendament ce prevede ca atribuţiile comisiei, planul şi calendarul de acţiuni să fie aprobate prin hotărâre de CGMB, iar această comisie să informeze lunar CGMB privind stadiul implementării şi rezultatele programului. Amendamentul, susţinut şi de PNL, a fost respins.

La rândul lor, liberalii au susţinut, prin Rogin Marius, consilier PNL, că ar trebui să existe o serie de criterii restrictive în ceea ce priveşte beneficiarii programului, căci altfel ar putea exista persoane care vor profita de o astfel de formă de ajutor social. Primarul general a replicat însă că Primăria va avea relaţie o directă cu toate facultăţile pentru confirmări privind situaţia şcolară a beneficiarilor.

Vestea despre generozitatea primarului în prag de alegeri a stârnit valuri de comentarii pe Facebook:

"Sunt incapabili să calculeze impactul bugetar al măsurilor populiste pe care le propun. Tratează bugetul ca pe o găleată fără fund, ca pe sacul lui Moş Crăciun. Ăsta e nivelul...", susţine consilierul PNL Ciprian Ciucu.

"Statul în gazdă şi meditaţiile - implică activităţi la negru, neimpozitate. Cum o să fie? O să răsplătim studenţi care păcălesc fiscul?", se întreabă o altă persoană.