Şedinţa CMC de organizare a referendumului pentru demiterea lui Chirtoacă, planificată pentru 15 septembrie

La 15 septembrie, consilierii PSRM şi PPEM vor vota pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, nemulţumiţi de modul în care acesta îşi îndeplineşte rolul de primar la al treilea său mandat.
Primăria municipiului Chişinău
Primăria municipiului Chişinău (Epoch Times)

Membrii Consiliului Municipal Chişinău (CMC), care au solicitat organizarea unui referendum în vederea demiterii Primarului General al Capitalei, Dorin Chirtoacă au decis ziua în care vor vota pentru acest referendum. Şeful fracţiunii socialiste din cadrul CMC, Ion Ceban a precizat că şedinţa este planificată pentru data de 15 septembrie 2016.

„Şedinta o planificăm pe data de 15.09. Urmează să finalizăm discuţiile la subiect cu colegii din alte fracţiuni. Am auzit că li se propune multora să plece din contul PL (şi prietenilor PL) la odihnă tocmai pentru o lună, în ţări exotice, cu tot cu familii şi prieteni, plus alte bonusuri funciare şi financiare, doar ca să nu fie prezenţi la această şedinţă. Altora li se promite rezolvarea unor întrebări. Chirtoacă se laudă că le poate rezolva multe, bune deja şi fără consiliu şi că CMC-ul de la intrarea în vigoare a legii sale cu privire la municipiu...nu e decât o formalitate”, a scria Ceban pe contul său de Facebook.

Nemulţumit de modul în care Dorin Chirtoacă îşi îndeplineşte rolul de primar la al treilea său mandate deja, consilierul socialist a precizat că acesta „oricum va pleca. Va pleca cu dosare. Pentru toată batjocora faţă de oraş şi orăşeni”.

Menţionăm că la mijlocul lunii aprilie a.c., Fracţiunea Blocului Electoral „PPEM - Iurie Leancă” din CMC a propus organizarea unui referendum privind demiterea primarului general al Capitalei, Dorin Chirtoacă. Mai mult, pentru a evita cheltuieli suplimentare, membrii PPEM au propus ca referendumul să aibă loc la 30 octombrie, în ziua când se va desfăşura scrutinul privind alegerile prezidenţiale din Republica Moldova.

Propunerea formaţiunii municipale PPEM de organizarea unui referendum a venit după ce s-a constatat că Primarul General, împreună cu fracţiunea Partidului Liberal din consiliu, au declanşat o campanie de obstrucţionare a activităţii CMC. La acea etapă, liderul PL Mihai Ghimpu a recurs la şantaj în cadrul coaliţiei de guvernare, iar ulterior i-ar fi cerut chiar lui Plahotniuc să fie aprobată o astfel de lege.

Astfel, Dorin Chirtoacă a obţinut mai multe atribuţii după ce 56 de deputaţi ai majorităţii parlamentare au votat la 17 iunie, amendamentele propuse la Statutul municipiului Chişinău de către fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal, al cărui lider este unchiul acestuia, Mihai Ghimpu. Notabil este faptul că amendamentele ce ţin de atribuirea unor împuterniciri suplimentare primarului municipiului Chişinău au fost dur criticate atât de societatea civilă, cât şi de mai multe partide din opoziţie, lucru de care nu s-a ţinut însă cont.

Totodată, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă este considerat de mai mulţi activişti civici, cât şi membri ai Consiliului Municipal Chişinău ca fiind parte a sistemului lui Plahotniuc, întrucât majoritatea deciziilor pe care le ia sunt dirijate de acesta din urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe