"Securitatea a învins astăzi definitiv Anticorupţia" - Jurnalist specializat pe justiţie, despre cazul "Camelia Bogdan"

Camelia Bogdan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
15.07.2025

"Securitatea a învins astăzi definitiv Anticorupţia", a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de socializare, jurnalistul specializat pe justiţie Ionel Stoica, făcând referire la cazul Cameliei Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat la 10 ani de puşcărie pe fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu.

Ionel Stoica a făcut un "mic intro" despre cine este şi prin ce a trecut Camelia Bogdan, după care a prezentat cea mai recentă evoluţie:

- I-am făcut această fotografie judecătoarei Camelia Bogdan pe 3 aprilie 2018. Era într-o perioadă în care lupta împotriva tuturor: Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, Lia Savonea, publicaţia „Lumea Justiţiei”, Dan Voiculescu, televiziunea Antena 3, Marian Iancu & gaşca RAFO Oneşti şi multe, foarte multe gulere albe.

Camelia Bogdan (Ionel Stoica)
Camelia Bogdan (Ionel Stoica)

- Atunci, judecătoarea care i-a trimis la închisoare pe milionarii îmbogăţiţi din tranziţie era singură pe treptele celei mai mari instanţe din România. O ştiam de la Tribunalul Bucureşti, din perioada în care a încercat să soluţioneze, fără succes, cazul Loteria I – George Copos, proces care se îndrepta spre prescrierea răspunderii penale. Cred că atunci a simţit pentru prima dată presiunile pe care le resimte un magistrat care judecă un dosar de mare corupţie. George Copos a recuzat-o şi i-a făcut plângere la CSM. A urmat o campanie mediatică mizerabilă, iar Camelia Bogdan a fost scoasă din dosar în aplauzele gulerelor albe.

- Au urmat apoi condamnările de răsunet din cazurile Dan Voiculescu – Privatizarea ICA şi fraţii Iancu – RAFO Oneşti. S-au judecat pe repede-înainte, cu termene săptămânale, pentru că aceste cazuri trenau de ani buni pe rolul instanţelor: Dan Voiculescu – 10 ani, iar Marian Iancu – 12 ani. A fost printre primii judecători care au decis confiscări extinse în dosarele de evaziune fiscală, abuz în serviciu şi spălare de bani.

- Era să uit, tot Camelia Bogdan a emis, în 2015, mandatul de arestare pe numele fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, care fusese reţinut de DNA pentru şpagă. Ca fapt divers, fostul primar spunea că cei doi saci plini cu bani – 31.050 lei şi 40.000 lei – găsiţi la percheziţii provin din economiile şi pensia tatălui său, strânşi de-a lungul a 10 ani. Camelia Bogdan a motivat că decesul tatălui lui Sorin Oprescu a survenit în anul 2010, iar de la data de 1 iulie 2005 moneda naţională a României – leul – a fost denominată, astfel încât 1 leu nou echivalează cu 10.000 de lei vechi, însă „se observă că la percheziţie nu au fost găsite bancnote în ROL”.

- Ce a urmat din acel moment pentru Camelia Bogdan ştie toată lumea: hărţuieli din partea Inspecţiei Judiciare şi CSM, mutări disciplinare, procese deschise de tot felul de inculpaţi, campanii mediatice, excluderi din magistratură etc.

- Astăzi am citit ceva scris de Virgil Burlă (link) ce nu credeam că o să văd vreodată: Tribunalul Bucureşti a decis ca societatea Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Limited nu este firma fostei Securităţi. Hotărârea a fost luată într-un proces civil în care firma a cerut despăgubiri de 150.000 de lei de la fosta judecătoare Camelia Bogdan.

- Bogdan a susţinut, într-un interviu, că Dan Voiculescu, care avea împuternicire pe conturile Crescent – firmă care aparţine fostei Securităţi comuniste – a făcut mai multe transferuri fără să fie anchetat de procurori.

- Judecătoarele Lucia Ioana Frunză şi Andreea Simona Suciu de la Tribunalul Bucureşti au „constatat caracterul ilicit al luărilor de poziţie şi al declaraţiilor realizate de pârâtă la adresa reclamantei în articolele de presă publicate (...) referitoare la legătura dintre reclamantă şi fosta Securitate şi la operaţiunea de spălare de bani imputată reclamantei”, se arată în decizia instanţei.

- Judecătorii oneşti sunt lăsaţi singuri, marginalizaţi de colegii care nu vor probleme şi demonizaţi de presa de casă a corupţiei. În timp ce grupurile de interese cu relaţii adânci în justiţie îşi reactivează reţelele, iar dosarele incomode dispar sau se prăfuiesc în sertare, cei care au îndrăznit să-şi facă meseria cu verticalitate sunt târâţi prin procese, hărţuiţi ani de zile şi transformaţi în ţinte publice.

- Nu e doar cazul Cameliei Bogdan. E un semnal de alarmă. O justiţie în care curajul este sancţionat, iar compromisul recompensat, nu mai apără dreptatea, ci o înlocuieşte cu tăcerea. Iar când tăcerea devine regulă, nedreptatea capătă putere de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor