Sebastian Bodu cere Curţii de Conturi să se autosesizeze în cazul renunţării ISC la recuperarea prejudiciului
alte articole
Bodu cere Curţii de Conturi, printr-o scrisoare deschisă, să se autosesizeze în cazul renunţării Inspectoratului de Stat în Construcţii la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei în Dosarul "Trofeul Calităţii".
"Domnule preşedinte, vă solicit ca în temeiul art. 3 alin. 2 din Legea nr. 94/1992, republicată, privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi a României, să vă autosesizaţi cu privire la faptul că Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), prin reprezentantul său legal, Constantin Adrian Balaban Grajdan - inspector general, a renunţat la calitatea de parte civilă în Dosarul penal nr. 2470/2012 ("Trofeul Calităţii"), aflat în recurs pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În adresa nr. 22/22.05.2012 remisă instanţei, reprezentantul legal al ISC consideră că nu există niciun prejudiciu adus instituţiei publice pe care o conduce, deşi instanţa de fond stabilise, prin hotărârea judecătorească recurată, un prejudiciu de 64,8 miliarde lei", se arată în scrisoarea eurodeputatului.
"În motivarea solicitării sale, reprezentantul legal al ISC ignoră o hotărâre judecătorească prin care se stabileşte prejudiciul respectiv. Acesta consideră că relevantă nu este hotărârea judecătorească, ci raportul de expertiză contabilă, care stabileşte prejudiciul ca inexistent. Acest lucru nu poate fi reţinut de Curtea de Conturi deoarece expertiza contabilă (care nu poate răspunde oricum la obiective precum valabilitatea unor contracte sau capacitatea de reprezentare legală a structurilor interne ale ISC) este doar un mjloc de probă care a fost administrat de către instanţa de fond, alături de alte probe în dosar. Aşadar, relevanţa este exclusiv hotărârea instanţei de judecată, ISC neputându-se pronunţa asupra modului în care instanţa a administrat probele. Mai mult, nu are nici măcar interes, din punct de vedere juridic şi economic, să nu ţină cont de hotărârea instanţei prin care se constată calitatea sa de parte civilă, îndreptăţită la recuperarea prejudiciului de 64,8 miliarde lei de la inculpaţi.
În aceste condiţii, domnule preşedinte, Curtea de Conturi ar trebui să declanşeze cu celeritate un control la ISC, în bază art. 22 lit. g) din Legea nr. 94/1992, nerecuperarea prejudiciului că urmare a renunţării la drept urmând a fi imputabilă reprezentantului legal al ISC, simultan cu sesizarea organului de urmărire penală pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art. 64 din Legea nr. 94/1992", cere pedelistul.
La termenul de miercuri al recursului formulat de Adrian Năstase în dosarul "Trofeul Calităţii" ISC a anunţat că nu se constituie parte civilă în dosar, întrucât nu a înregistrat niciun prejudiciu.
”Subscrisa ISC, prin reprezentantul său legal, inspectorul general Constantin Adrian Balaban Grăjdan, având în vedere: 1. raportul de expertiză contabilă judiciară, efectuat în faţa instanţei de fond, care concluzionează că în urma organizării evenimentului intitulat ‘Trofeul Calităţii în construcţii’, în bugetul ISC nu a fost înregistrat vreun prejudiciu, 2. Evidenţele contractelor cu instituţia noastră, care nu relevă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar-contabil, 3. Raportul Curţii de Conturi privind activitatea ISC pe anul 2004, vă comunicăm că ISC, neînregistrând vreun prejudiciu financiar contabil, nu se constituie parte civilă în cauza penală”, transmite ISC către ÎCCJ.
Grăjdan susţine că ISC nu a efectuat niciun fel de servicii de organizare a evenimentului ‘Trofeul Calităţii în construcţii’, contractele invocate au fost încheiate de structuri organizatorice, fără personalitate juridică, aflate în subordinea ISC şi, pe care de consecinţă, neavând delegare de competenţe din partea ordonatorului de credite bugetare, acele convenţii sunt nule, din punct de vedere juridic.
Structura bugetară a instituţiei nu avea aprobată posibilitatea legală de a încasa venituri rezultate din acest tip de activităţi, iar din evidenţele interne ale compartimentelor de specialitate din organizarea ISC nu rezultă înregistrarea vreunui prejudiciu financiar contabil, a mai transmis Inspectoratul Înaltei Curţi.
Procurorii anticorupţie au cerut ISC miercuri seară documente legate de dosarul "Trofeul Calităţii".