Bodu cere AVAS revocarea lui Liviu Voinea din CA al Eximbank pentru "a fi liber să critice statul"

Epoch Times România
22.02.2012

Sebastian Bodu cere AVAS să îl revoce imediat din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Eximbank pe Liviu Voinea pentru criticile pe care acesta le-a adus împotriva Tratatului Fiscal, Bodu spunând că odată eliberat din acest post economistul va putea să critice statul pe banii lui.

"Solicit AVAS să dispună revocarea imediată din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Eximbank a d-lui Liviu Voinea, de unde încasează câteva mii de euro pe şedinţă, după care acesta va fi liber să critice orice şi oriunde, atâta vreme cât o va face pe banii lui şi nu pe banii celui criticat. Constat zilele acestea cum diverşi analişti, mai mult sau mai puţin economici, critică proiectul final al Tratatul Fiscal la care România a aderat cu ocazia Summit-ului European din 8 decembrie 2011. Acest tratat a fost convenit de către toate părţile prezente, fără rezerve şi fără clauze individuale aplicabile doar uneia sau unora dintre ele. De altfel, astfel de clauze nu sunt specifice tratatelor internaţionale, unde eşti sau nu eşti parte, iar dacă devii pe parcurs, aderi in corpore la prevederile tratatului în speţă", se arată într-un comunicat de presă al eurodeputatului.

Bodu spune că fără a nega libertatea oricărei persoane de a dezbate şi de a critica prevederile unui tratat internaţional nu poate accepta ca astfel de critici să vină chiar din partea unui reprezentant al statului, de la cineva care, în afară activităţii de comentator economic, reprezintă statul român într-o funcţie remunerată.

"În aceste condiţii, consider că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie să dispună revocarea imediată din funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al Eximbank a d-lui Liviu Voinea, de unde încasează câteva mii de euro pe şedinţă, chiar şi când nu se duce. După care dl. Liviu Voinea va fi, desigur, liber să critice orice şi oriunde, atâta vreme cât o face pe banii lui şi nu pe banii celui criticat. Menţionez în final că administratorii unei societăţi comerciale nu sunt angajaţi ai societăţii, deci ai Eximbank. Ei reprezintă în cadrul societăţii interesele acţionarului care i-a numit în acea funcţie - în cazul de faţă statul român prin AVAS - iar funcţia în speţă este exercitată în temeiul unui mandat esenţialmente revocabil", conchide Bodu.

Eximbank este condusă de Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană. Actuala putere a încercat să-l schimbe pe Costea, însă un asemenea gest ar fi antrenat riscul ca statul să fie dat în judecată de acesta, contractul său conţinând clauze de reziliere ce îl avantajaează pe actualul preşedinte al CA. Liviu Voinea este membru neexecutiv în CA al Eximbank. Presa a scris în urmă cu câţiva ani că dacă Geoană devenea preşedinte, l-ar fi desemnat premier pe Voinea. De altfel, în campania lui Geoană, Voinea a participat deseori la dezbaterile despre programul de guvernare al PSD de la acea vreme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor