Se va face dreptate în cazul morţii lui Chauncey Hardy?

Peste ocean, se murmură continuu despre bandele de stradă şi despre corupţia guvernului.
Epoch Times România
19.10.2011

Peste ocean, se murmură continuu despre bandele de stradă şi despre corupţia guvernului. Peste ocean se vorbeşte continuu despre muşamalizări ale poliţiei şi malpraxisul din spitale. Peste ocean, un tânăr a fost ucis, iar singura întrebare este: se va face dreptate? Peste ocean, există oameni care nu cred acest lucru, scrie Chris Elsberry, în ediţia de luni a cotidianului Stamford Advocate.

După moartea baschetbalistului american Chauncey Hardy la 9 octombrie în Bucureşti - la doar cateva ore după ce îşi condusese echipa, CSS Giurgiu, spre victorie, pe adresa mea de e-mail au început să curgă mesaje de la persoane din România, preocupate de faptul că moartea lui Hardy va fi 'băgată sub preş' din cauza problemelor care nu doar continuă să existe, ci şi prosperă la Bucureşti, scrie semnatarul articolului.

'Mai mult ca sigur criminalul nu va primi pedeapsa cuvenită', scria Bogdan Munteanu, care se prezenta drept un cetăţean din România.

'Sper că guvernul SUA se va ocupa îndeaproape de rezolvarea acestui caz', scria Munteanu, adăugând că atacatorul, George Ionuţ Tănăsoaia, ar aparţine unui clan numit 'Butoane', unde este dintre lideri.

În plus, banda ar avea legături strânse cu primarul oraşului, Lucian Iliescu, şi cu poliţia locală. De asemenea, Munteanu explica că şeful bandei Butoane l-a 'ajutat' pe primar în timpul campaniei sale.

Alături de e-mail, Munteanu a ataşat părţi dintr-un material publicat de Hotnews care contrazicea puternic rapoartele iniţiale ale poliţiei. Astfel, se indica:

Că existat mai mult de un atacator şi că atacatorii l-au înconjurat pe Hardy şi l-au lovit cu sticle.

Că poliţia din Giurgiu ar fi luat casetele video cu imaginile surprinse de camerele de supraveghere din club şi că acestea nu pot fi găsite.

Că doctorii l-au tratat pe Hardy crezând că era beat, nu rănit, şi nu au verificat gravitatea rănilor sale.

Cele mai alarmant aspect, scrie jurnalistul american, privea faptul că nu doar clanul Butoane era implicat în 'schemele de împrumut de bani', ci că era implicat şi primarul - aspect pe care Iliescu nu l-a negat într-o declaraţie citată de cotidian.

Raportul autopsiei indica că moartea lui Hardy a rezultat ca urmare a unui traumatism cranian, ceea ce contrazice raportul spitalului din Giurgiu potrivit căruia că Hardy a murit de comă alcoolică.

Articolul indicat susţinea că Ministerul Sănătăţii din România a cerut detalii suplimentare despre raportul Spitalului din Giurgiu - o anchetă iniţială indicase că doi medici dăduseră dovadă de neglijenţă în tratarea lui Hardy - şi că poliţia locală investighează, de asemenea, spitalul deoarece acesta nu i-a făcut baschetbalistului testul de alcoolemie - un test care i-ar fi putut salva viaţa.

În cele din urmă, articolul indica că Ambasada SUA la Bucureşti a emis o declaraţie în care îşi manifesta îngrijorarea cu privire la circumstanţele incidentului şi anunţa că va 'urmări îndeaproape' evoluţia anchetei.

La 13 octombrie, Raed Arafat, responsabil din cadrul Ministerului român al Sănătăţii, declara că Hardy ar fi trebuit transferat la Bucureşti imediat. În schimb, Hardy a rămas în comă la spitalul din Giurgiu peste patru ore înainte de a fi transferat în cele din urmă la Bucureşti. Arafat a declarat, de asemenea, că Ministerul a recomandat ca cei doi medici acuzaţi de neglijenţă fie amendaţi cu 960 de dolari fiecare, iar spitalul cu o sumă totală 11.200 dolari. De asemenea, Ministerul recomanda ca şi serviciul de ambulanţă şi medicul de pe aceasta să fie amendaţi.

Cazul a primit o acoperire vastă în mass-media internaţionale, de la AFP la Daily Mail şi Marca, iar comentatorii de la Huffington Post au mers până la a pretinde că Hardy a fost ucis deoarece era de culoare, în condiţiile în care ura rasială este încă larg răspândită în ţările europene.

'Cred că oamenii iau în serios lucrurile acolo', declara Anthony Latina, antrenorul secund al echipei de baschet masculine a Sacred Heart University (unde a activat Hardy, n.red. ). 'Am vorbit la telefon cu Federaţia Română de Baschet, cu Ambasada SUA, şi nu abordează lucrurile cu uşurinţă. Au luat lucrurile foarte, foarte în serios şi mi-ar plăcea să cred că primesc ajutorul corespunzător', a precizat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor