"Se pleacă masiv din România" - Expert avertizează că "în câţiva ani" vom constata că ne-am întors cu un secol în urmă

Cristian Păun (Cristian Păun / Facebook)
Andrei Pricopie
09.01.2025

România a ajuns la populaţia de acum 60 de ani, suntem la nivelul 1965 cu numărul de locuitori pe aici, a tras un semnal de alarmă, joi, economistul Cristian Păun, care a subliniat că devine tot mai greu să oprim acest "trend".

"Am ajuns aici ca urmare a natalităţii scăzute, media astăzi este de sub 2 copii născuţi la o femeie (1,81 mai exact). În 2023, conform INS, s-au născut în România puţin peste 155.000 de copii, cu 26.000 de copii mai puţin ca în 2022. Rata natalităţii la 1000 de locuitori a fost în 2023 de 7,1 nou-născuţi. Pentru prima dată avem un echilibru între urban şi rural, pe fondul scăderii mai accentuate a naşterilor în mediul urban decât în rural (dacă privim la numărul de naşteri) şi un dezechilibru în favoarea mediului rural (dacă privim după rata natalităţii: 6,1 în mediul urban faţă de 8 în mediul rural)", a declarat Cristian Păun.

Potrivit profesorului de economie de la ASE, populaţia nu numai că scade vertiginos, ea şi îmbătrâneşte semnificativ.

"Îmbătrânirea populaţiei pune serioase presiuni pe piaţa muncii, pe sistemul medical şi pe sistemul public de pensii. Generează probleme sociale specifice care trebuie tratate foarte serios în perioada următoare. La această scădere a populaţiei nu contribuie doar rata natalităţii ci şi migraţia. Din păcate, grupele de vârstă care deţin recordul în emigraţie sunt cele aferente tinerilor. În 2023, de exemplu, cei mai mulţi care au plecat din ţară sunt cei din grupa 15-19 ani, urmaţi la distanţă mai mare de cei din grupa 35-39 ani. Nici cei din grupele între 20 de ani şi 34 de ani nu sunt deloc lipsiţi de consistenţă. Se pleacă masiv din România în continuare. Pleacă mai ales tinerii", a punctat Cristian Păun.

Cum oprim aceste fenomene?

"Devine tot mai greu. Am ajuns într-o situaţie în care natalitatea se poate încuraja, în primul rând, prin reîntoarcerea tinerilor în România. Şi prin oprirea plecării acestora. Mai ales a tinerilor deştepţi. Care sunt o resursă greu de recuperat, după ce o pierzi. Cât timp nu vom rezolva problema exodului tinerilor, natalitatea va avea probleme. Nimeni nu se întoarce dacă nu are la ce.

Este evident că migraţia de astăzi şi din trecut a urmat mereu şi cu încrâncenare calea prosperităţii. A opţiunilor mai multe, mai uşor de găsit. A unei calităţi a vieţii mult mai mare decât aici. Este ca migraţia de la Est la Vest, în SUA. Spre aur! Tinerii nu aşteaptă după stat să termine spitale metropolitane sau autostrăzi pe care trebuia să le termine de decenii. Pleacă! Tinerii nu aşteaptă până când companii mari din lume vin şi îşi delocalizează o parte a producţiei lor aici. Pleacă! Tinerii nu aşteaptă până când companii din România cresc şi se dezvoltă la nivelul unor companii mari din lume şi îi caută pentru angajare. Pleacă! Tinerii nu pot da faliment de câteva ori cu tot felul de încercări de afaceri pe care statul le jupoaie de tot ce ai, din prima clipă când ai înregistrat afacerea, ai terminat prototipul de produs şi când ai primii tăi clienţi. Pleacă! Şi este normal să facă asta...

Tinerii nu migrează spre Est. Ei migrează spre Vest. Spre dezvoltare. Asta ar trebui să ne dea de gândit. Este clar că dezvoltarea este cheia. Nu ai cum să blochezi destinul tinerilor. Să îi obligi să nu mai plece. Să îi obligi să se întoarcă. Trebuie să le oferi un motiv. Şi acest motiv nu poate fi doar eternul 'PIB/locuitor'. Este mult prea puţin. Trebuie mai mult de nişte statistici înşelătoare.

De aceea consider că reforma statului este esenţială. Modernizarea lui, la fel. Nu poţi pune tinerii să dea cu pieptul de un stat anacronic, nemodernizat, neadaptat noilor nevoi ale lor, nedezvoltat, fără oportunităţi prea multe. Trebuie să înţelegem ideea de stat prin prisma generaţiilor tinere. Care vor altceva de la el. Altfel, în câţiva ani, vom constata că ne-am întors cu un secol în urmă, când vine vorba de populaţie şi cei care bântuie pe coclaurile de aici. Dinamica şi structura populaţiei este un indicator clar de dezvoltare. La rândul lor, depind semnificativ de dezvoltare.

Aşadar, cheia răspunsului rămâne, în cea mai mare măsură, dezvoltarea economică. La asta trebuie să lucrăm cu toţii. Ar trebui să fie principalul element din orice politică publică, din orice program de guvernare."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor