Se încing luptele în apropiere de Mariupol
focus
alte articole
Luptătorii pro-Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au raportat o intensificare a disputelor în apropierea strategicului oraş-port Mariupol, după câteva zile de calm relativ. Cele două tabere se învinuiesc reciproc pentru declanşarea violenţelor.
Batalionul pro-guvernamental staţionat în jurul oraşului Mariupol, Sectorul M, a declarat luni presei locale că poziţiile ocupate de forţele ucrainene în satul Şirokine de la periferia oraşului Mariupol au fost atacate în jurul orei 5 a.m. de către rebelii separatişti, susţine Newsweek.
Dmitri Gorbunov, purtător de cuvânt pentru Sectorul M, a declarat ziarului local 0629 că forţele guvernamentale controlează acum situaţia şi că niciun soldat ucrainean nu a fost ucis.
Dar, a declarat acesta, rebelii din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD) “au început să-şi intensifice activităţile” în Şirokine şi în alte zone dimprejurul oraşului Mariupol după o perioadă de calm relativ.
Edward Basurin, purtător de cuvânt pentru RPD, a confirmat anumite detalii ale încăierărilor dintre rebeli şi forţele pro-ruse în apropierea satului Şirokine dar a insistat că soldaţii guvernamentali au fost aceia care au deschis focul asupra forţelor RPD, şi nu invers. Basurin a adăugat că doi rebeli au fost răniţi în timpul atacului.
Mariupol este un oraş-port important în regiunea Doneţk şi continuă să rămână sub controlul Kievului, deşi liderul RPD Alexander Zaharcenko şi-a exprimat dorinţa de a pune mâna pe oraş.
Oraşul-port a fost scena unor lupte intensificate în acest an iar câteva sate şi localităţi situate între Mariupol şi zonele ocupate de rebeli au fost bombardate puternic în aceeaşi perioadă. Observatorii OSCE au vizitat Şirokine luna trecută şi au raportat că “nicio clădire nu a rămas neatinsă de săptămânile de bombardamente.”
Un acord fragil de încetare a focului a fost încheiat între Ucraina, Rusia, liderii rebeli, Franţa şi Germania în capitala belarusă Minsk în luna februarie dar, cu toate acestea, lupte sporadice au erupt în estul Ucrainei şi au întărit temerile că războiul ar putea fi relansat, conform Newsweek.
Separatiştii proruşi au ameninţat marţi că vor părăsi negocierile de pace purtate cu guvernul de la Kiev dacă nu se vor lua măsuri pentru crearea unor grupuri de lucru care să aplice prevederile acordului de la Minsk, susţine agenţia de presă EFE.
Ameninţarea rebelilor are loc la două zile după ce aceştia au suspendat un schimb de prizonieri cu guvernul ucrainean, invocând acelaşi motiv.
Atât preşedintele ucrainean Petro Poroşenko cât şi premierul Arseni Iaţeniuk au insistat luni că noua Constituţie revizuită nu va include federalizarea ţării şi nici nu va recunoaşte limba rusă ca limbă oficială, două solicitări de bază formulate de separatişti. Preşedintele ucrainean a vorbit chiar despre posibilitatea unui referendum pentru păstrarea caracterului unitar al statului, lucru de neconceput pentru rebelii rusofoni, susţine Agerpres.
Cei doi lideri ucraineni au avertizat că nu se vor consulta cu liderii separatişti pro-ruşi în privinţa revizuirii Constituţiei ucrainene, pe motiv că aceştia nu sunt legitimi. În acelaşi timp, Iaţeniuk a cerut Rusiei să îşi respecte angajamentele asumate la Minsk şi să nu interfereze cu desfăşurarea de alegeri libere în Doneţk şi Lugansk.
Conflictul separatist din estul Ucrainei a început în aprilie 2014 şi a provocat până acum peste 6.000 de morţi, atât în rândul soldaţilor cât şi al civililor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.