Se fac pregătiri pentru "curăţenia" din administraţie

Guvernul va propune Comisiei Europene reactualizarea Strategiei pentru Consolidarea Administraţiei Publice pentru 2014-2020, a anunţat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepremierul Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.12.2015

"Există o strategie pentru consolidarea administraţiei publice, cu acronimul SCAP, pentru 2014-2020. (...) Le vom propune partenerilor noştri, Comisiei Europene, updatarea acestui document care să conţină elemente mai degrabă de amendare şi de completare a acestei strategii.

Este o strategie care a fost (...) în spaţiul public, are multe elemente să spunem moderne, are elemente care ţin de o modernizare a administraţiei. (...) Noi am început o analiză a acestui document. Vom propune şi vom negocia cu partenerii noştri updatarea lui în câteva puncte esenţiale", a declarat Vasile Dîncu, citat de Agerpres.

Ministrul Dezvoltării consideră că ar trebui avută în vedere "o reconstrucţie" a unor indicatori care să măsoare efectiv contribuţia şi progresul care se face în fiecare zonă a administraţiei.

"De asemenea, este problemă legată de transparenţă şi monitorizare. Guvernul condus de Dacian Cioloş va veni cu o viziune diferită, o viziune mai puţin birocratizată — unul dintre obiectivele noastre importante este debirocratizarea şi atunci căutăm să lucrăm mult mai mult în zona transparenţei şi în zona monitorizării", a subliniat Vasile Dîncu.

În opinia sa, s-a produs o dezinstituţionalizare şi există grave probleme de transparenţă.

"Ar trebui să rediscutăm funcţiile prefectului şi din perspectiva tipului de funcţie publică pe care o regăseşte prefectul, a atribuţiilor, dar şi din perspectiva tutelei administrative, adică a controlului administrativ (...). Există dezbateri în legătură cu controlul de legalitate pe care îl face prefectul asupra unor acte ale administraţiei locale. Această tutelă administrativă este o derogare de la autonomia locală, noi trebuie să respectăm autonomia locală.

Prefectul, în legislaţia europeană, nu se poate pronunţa asupra oportunităţii, mai degrabă asupra legalităţii şi sunt foarte multe aspecte care ţin de modificările pe care le vom propune noi acestei strategii pentru consolidarea administraţiei publice în 2014-2020. Vor fi aspecte legate de dialogul social, dialogul civic şi de monitorizarea", a punctat Vasile Dîncu, adăugând că se va cere monitorizarea publică prin agenţii specializate în acest domeniu.

Mai mult, vicepremierul a mai subliniat că este nevoie de un Cod Administrativ care să pună "ordine" în ceea ce înseamnă administraţie. De altfel, ministrul a anunţat formarea unui grup interministerial pentru reforma statului şi modernizarea administraţiei, grup ce urmează să lucreze la proiecte esenţiale pentru schimbarea actualei paradigme. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor