Vasile Dîncu, nemulţumit că nu se respectă Legea privind accesul liber la informaţiile de interes public

Rapoartele de monitorizare pe Legea 544 privind accesul liber la informaţiile de interes public reflectă probleme "foarte grave" de transparenţă, a tras un semnal de alarmă vicepremierul Vasile Dîncu.
Dîncu Vasile
Dîncu Vasile (Epoch Times România)

"În ultimii ani, s-a produs o dezinstituţionalizare în ceea ce priveşte transparenţa şi accesul liber la informaţiile de interes public. Eu sunt cel care am iniţiat acum 13, 14 ani această lege şi am văzut fazele succesive în care s-a pierdut din concretenţa acestei legi. M-am uitat pe câteva rapoarte de monitorizare şi am observat că acum avem foarte grave probleme de transparenţă.

Sunt lucruri care sunt legate de faptul că majoritatea instituţiilor publice nu mai prezintă un raport la sfârşitul anului, site-urile nu mai prezintă informaţiile obligatorii (...), tratamentul cererilor de transparenţă şi liberul acces la informaţie este făcut discreţionar de foarte multe ori şi făcut uneori intenţionat în aşa fel încât să îngreuneze accesul la informaţiile de interes public", a declarat Vasile Dîncu, citat de Mediafax.

Vicepremierul a făcut referire şi la confuzia care se face, din punctul său de vedere în mod "deliberat", între Legea 544/2001 privind accesul liber la informaţiile publice şi Ordonanţa 27/2002, Legea petiţiilor.

"De foarte multe ori, mai ales când presa cere câte-o informaţie, în 63% din cazuri - am văzut un raport al Guvernului de monitorizare pe această lege - observăm că se întâmplă să fie tratată ca Legea petiţiilor, care durează mai mult (primirea răspunsului-n.r.), are un alt regim", a punctat Vasile Dîncu.

Ministrul Dezvoltării a anunţat că actualul guvern încearcă să se ocupe mult mai îndeaproape de nevoia de transparenţă decizională, amintind totodată că s-a înfiinţat şi un minister dedicat acestui scop.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne