„Scrutinul prezidenţial” din Transnistria nu promite surprize. Vadim Krasnoselski are doar un contracandidat

Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol
Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol (facebook.com / Igor Dodon)

Cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului sunt chemaţi la urne pe 12 decembrie pentru un aşa-zis “scrutin prezidenţial”.

În context, Radio Chişinău transmite că pe buletinele de vot, aprobate săptămâna trecută în regiune, vor figura doar doi candidaţi.

“Liderul separatist Vadim Krasnoselski nu va avea o competiţie reală”, observă publicaţia, în condiţiile în care acesta va avea doar un contracandidat - un antreprenor din satul Hârtop, raionul Grigoriopol.

Radio Europa Liberă susţine că „alegerile prezidenţiale din Transnistria” nu promit niciun fel de surpriză, amintind că precedentul scrutin legislativ de la sfârşitul anului trecut a fortificat şi mai mult la putere exponenţii Partidului Obnovlenie, controlat de oligarhii holdingului Sheriff. Niciun reprezentant al opoziţiei nu a intrat în noua componenţă a Sovietului Suprem de la Tiraspol.

Mai mult, în ultimii ani administraţia separatistă a persecutat metodic orice persoană critică la adresa puterii, eliminând orice competiţie, iar criticilor le-au fost deschise mai multe dosare penale pentru „extremism” şi „jignirea preşedintelui”. Oponenţii lui Krasnoselski au fost sau sunt în acest moment în închisoare.

Vadim Krasnoselski este al treilea aşa-zis „preşedinte” al regiunii autoproclamate. Primii 20 de ani regiunea a fost condusă de artizanul acesteia, Igor Smirnov, după care a fost înlocuit pentru cinci ani de Evgheni Şevciuk, care a fost nevoit să fugă noaptea cu barca din regiune după ce a pierdut mandatul în faţa lui Vadim Krasnoselski acum cinci ani, mai transmite Radio Europa Liberă.

De menţionat că autorităţile constituţionale de la Chişinău au calificat drept ilegale aşa-numitele ”alegeri prezidenţiale din regiunea transnistreană”.

Presa de la Chişinău aminteşte că la începutul mandatului său, preşedintele Maia Sandu a declarat că nu are de ce să se întâlnească cu Vadim Krasnoselski, precizând că în reglementarea transnistreană se va pune accent pe eliminarea schemelor de corupţie şi pe retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului.