Expert: Rusia sau Gazprom ar acţiona mai îngăduitor dacă la Chişinău ar fi un guvern „favorabil”
alte articole
În contextul presiunilor asupra R. Moldova de a plăti urgent gazele naturale pentru ultimele două luni, comentatorul politic Ion Tăbârţă, citat de Radio Chişinău, susţine că Federaţia Rusă sau „Gazprom” acţionează dur şi geopolitic. Aceştia ar fi mai îngăduitori dacă la Chişinău ar fi fost un guvern „favorabil”.
„Ştim cine este statul rus, cum acţionează, ce rol are concernul rus 'Gazprom' în această politică, geopolitică a Federaţiei Ruse.
Federaţia Rusă, prin intermediul 'Gazprom', practic, se joacă cu neexeprimentata echipă de guvernare de la Chişinău, fiind, desigur, ajutată de anumiţi actori de influenţă ai săi în R. Moldova. Mă refer, desigur, la 'Moldovagaz', a subliniat acesta.
Totodată, expertul notează despre deschiderea mai multor fronturi regionale şi locale, inclusiv în R. Moldova, în situaţia în care nu este dat, încă, în folosinţă proiectul Nord Stream 2.
Preţul majorat la gazele furnizate Moldovei vorbeşte, după cum observă analistul Anatol Ţăranu, într-o analiză pentru IPN, despre neacceptarea de către Chişinău a condiţiilor politice înaintate de partea rusă.
În opinia comentatorului, condiţionalităţile ar fi fost: soluţionarea politică rapidă a conflictului transnistrean, în baza unor prevederi ale aşa-zisului „Memorandum Kozak”, recunoaşterea statutului de garant al reglementării conflictului pentru trupele ruse staţionate în Transnistria, iar aeroportul din Tiraspol să devină operaţional în conformitate cu legislaţia internaţională.
Vicepremierul Andrei Spînu a informat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că întreprinderea "Moldovagaz" va primi 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgenţă a consumului de gaze ruseşti din luna octombrie şi a unui avans pentru luna noiembrie, astfel încât să fie evitată o sistare a livrărilor de gaze.