Expert: Rusia sau Gazprom ar acţiona mai îngăduitor dacă la Chişinău ar fi un guvern „favorabil”

Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul” din R. Moldova (facebook.com/V. Atanasov)

În contextul presiunilor asupra R. Moldova de a plăti urgent gazele naturale pentru ultimele două luni, comentatorul politic Ion Tăbârţă, citat de Radio Chişinău, susţine că Federaţia Rusă sau „Gazprom” acţionează dur şi geopolitic. Aceştia ar fi mai îngăduitori dacă la Chişinău ar fi fost un guvern „favorabil”.

„Ştim cine este statul rus, cum acţionează, ce rol are concernul rus 'Gazprom' în această politică, geopolitică a Federaţiei Ruse.

Federaţia Rusă, prin intermediul 'Gazprom', practic, se joacă cu neexeprimentata echipă de guvernare de la Chişinău, fiind, desigur, ajutată de anumiţi actori de influenţă ai săi în R. Moldova. Mă refer, desigur, la 'Moldovagaz', a subliniat acesta.

Totodată, expertul notează despre deschiderea mai multor fronturi regionale şi locale, inclusiv în R. Moldova, în situaţia în care nu este dat, încă, în folosinţă proiectul Nord Stream 2.

Preţul majorat la gazele furnizate Moldovei vorbeşte, după cum observă analistul Anatol Ţăranu, într-o analiză pentru IPN, despre neacceptarea de către Chişinău a condiţiilor politice înaintate de partea rusă.

În opinia comentatorului, condiţionalităţile ar fi fost: soluţionarea politică rapidă a conflictului transnistrean, în baza unor prevederi ale aşa-zisului „Memorandum Kozak”, recunoaşterea statutului de garant al reglementării conflictului pentru trupele ruse staţionate în Transnistria, iar aeroportul din Tiraspol să devină operaţional în conformitate cu legislaţia internaţională.

Vicepremierul Andrei Spînu a informat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că întreprinderea "Moldovagaz" va primi 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgenţă a consumului de gaze ruseşti din luna octombrie şi a unui avans pentru luna noiembrie, astfel încât să fie evitată o sistare a livrărilor de gaze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe