Preşedintele taiwanez primeşte prima delegaţie a Ţărilor Baltice
alte articole
Preşedintele taiwanez, Tsai Ing-wen, a găzduit membrii unei delegaţii baltice la Taipei pe 29 noiembrie, în semn de consolidare a cooperării dintre ţările Uniunii Europene şi Taiwan împotriva agresiunii Beijingului.
Parlamentari din Lituania, Letonia şi Estonia au aterizat în Taiwan pe 28 noiembrie pentru a participa la un forum pentru democraţie, care va avea loc săptămâna aceasta şi va fi găzduit de Ministerul Afacerilor Externe din Taiwan.
Aceasta este prima delegaţie comună în Taiwan din toate cele trei state baltice, a declarat luni dimineaţa Tsai la Oficiul Prezidenţial din Taipei.
Insula democratică s-a apărat împotriva autoritarismului şi a dezinformării din partea celui mai mare vecin de peste strâmtoare, a declarat Matas Maldeikis, şeful delegaţiei lituaniene şi preşedintele Grupului de prietenie cu Taiwanul din Parlamentul lituanian.
„Suntem aici pentru a ne exprima solidaritatea cu dumneavoastră”, a declarat Maldeikis, adăugând că cele două ţări trebuie să-şi consolideze legăturile pentru a păstra libertatea şi ordinea internaţională bazată pe principii.
Vizita a avut loc pe fondul tensiunilor între Beijing şi Vilnius cu privire la decizia autorităţilor baltice de a permite Taiwanului să deschidă de facto o ambasadă în capitala Lituaniei, care s-ar numi Biroul de Reprezentanţă Taiwanez.
Lituania intenţionează, de asemenea, să deschidă o reprezentanţă în Taiwan.
Beijingul a criticat vehement decizia Lituaniei. Regimul comunist chinez consideră Taiwanul o provincie rebelă pe care a promis că o va aduce la patria-mamă inclusiv prin forţă, şi desfăşoară un program extrem de agresiv de a intimida ţările care acordă sprijin Insulei.
Săptămâna trecută, China a retrogradat legăturile diplomatice cu Lituania şi a suspendat temporar serviciile consulare ca răspuns la iniţiativa lituaniană.
Tsai a subliniat că Taiwanul şi naţiunile baltice împărtăşesc experienţe similare de eliberare de sub conducere autoritară şi de luptă pentru libertate.
„Democraţia de care ne bucurăm astăzi a fost câştigată cu greu”, a spus Tsai. „Acesta este un lucru pe care toţi îl înţelegem foarte profund.”
La începutul acestei luni, Lituania l-a invitat pe Chen Chien-jen, fostul vicepreşedinte al Taiwanului, să participe în persoană la un forum democratic în Lituania, potrivit lui Tsai. Luna trecută, factorii de decizie de top de la conducerea guvernului de la Taipei – inclusiv ministrul Dezvoltării Naţionale din Taiwan, Kung Ming-hsin – au vizitat Lituania şi au semnat şase memorandumuri, încercând să consolideze cooperarea în cercetare şi dezvoltare în diferite domenii, cum ar fi semiconductori, sateliţi şi biotehnologie.
Lituania este primul stat membru al UE care a oferit ajutor pentru pandemie Taiwanului în iunie, atunci când se lupta cu o creştere masivă a numărului cazurilor de COVID-19.
Slovacia, Republica Cehă şi Polonia au urmat exemplul Lituaniei.
În prezent, niciun stat membru al UE nu are legături oficiale cu Taiwan.
În septembrie, parlamentarii din mai multe ţări au cerut solidaritate internaţională cu Lituania şi Taiwan împotriva constrângerii manifestate de regimul comunist de la Beijing.
„Prin hărţuirea Lituaniei, Beijingul speră să trimită un avertisment democraţiilor din întreaga lume”, a afirmat senatorul irlandez Malcolm Byrne într-un videoclip lansat de Alianţa Interparlamentară pentru China.