Scrisoarea lui Plahotniuc către SUA: Se încearcă legitimizarea sa şi a Partidului Democrat

Matei Dobrovie(USR), (Florin Chirila/Epoch Times)
Maria Maevschi
14.04.2017

Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a scris pe blogul său, la câteva zile de la presupusul atentat la adresa sa, o adresare către Statele Unite ale Americii prin intermediul căreia încercă să asigure SUA că Partidul Democrat pe care îl conduce, „deţine în continuare majoritatea în Parlament, conduce Guvernul şi nu are nicio intenţie de a schimba politicile pro-americane şi pro-europene ale Moldovei”, chiar dacă preşedintele moldovean ar fi un pro-rus.

„Vlad Plahotniuc, oligarhul care finanţează PD (Partidul Democrat) încearcă să convingă Occidentul (şi în special, SUA) că guvernul pe care îl controlează face eforturi aproape supranaturale pentru a rezista presiunilor Federaţiei Ruse şi pentru a reforma justiţia şi sistemul bancar din Republica Moldova. În acest scop, Plahotniuc a semnat un articol publicat de The Daily Caller”, a declarat pentru Epoch Times, deputatul USR, Matei Dobrovie.

Deputatul român a ţinut să precizeze că publicaţia aleasă de consilierii lui Plahotniuc „a fost în 2013 ţinta unor acuzaţii cu privire la postarea unor interviuri foarte controversate în care un politician american a fost acuzat cu doar 5 zile înainte de alegerile din New Jersey că ar fi apelat la serviciile unor prostituate”, în timp ce a participat la evenimente de strângere a donaţiilor pentru campania sa electorală. Dobrovie a mai adăugat că poliţia din Republica Dominicană, ar fi specificat că femeile intervievate ar fi recunoscut că ar fi fost plătite pentru a minţi. „Mass-media reputate din SUA, ca New York Times sau ABC News au refuzat să difuzeze interviurile pentru că au considerat că informaţiile oferite nu prezintă credibilitate”, a punctat parlamentarul român.

Contrar tuturor opiniilor atât din ţară cât şi de peste hotare, în ceea ce-l priveşte pe Plahotniuc şi Partidul Democrat, despre care cei mai mulţi experţi au declarat că ar ţine Moldova în captivitate, după ce a capturat toate instituţiile statului, mai puţin Preşedinţia, Vlad Plahotniuc scrie că „Moldova este o ţară mică, aflată în prima linie a democraţiei. Nu este nici naivă cu privire la dificultăţi şi nici temătoare în legătură cu oportunităţile sale. Cerem partenerilor noştri să înţeleagă, alături de noi, că progresul Moldovei va continua să necesite sprijinul aliaţilor occidentali, care apreciază cât de mult a progresat ţara şi cât de departe ar putea ajunge dacă merge înainte pe acest drum”.

Pe de altă parte, Matei Dobrovie, consideră că, de fapt, R.Moldova nu merge pe calea democraţiei şi a reformelor europene, iar Plahotniuc continuă falsul joc de opoziţie cu Igor Dodon, prin care încearcă să se legitimeze pe el şi Partidul Democrat ca fiind cei care garantează „politicile pro-americane şi pro-europene ale Moldovei”.

„Ţara se îndreaptă către un regim autoritar, cu o majoritate în Parlament formată prin traseism şi şantaj, cu atacuri şi presiuni asupra presei independente şi a societăţii civile reale, încercări de a adopta măsuri dubioase precum amnistia fiscală, sau introducerea sistemului de vot uninominal pentru a favoriza candidaţii cu bani”, a adăugat deputatul român.

Plahotniuc mai scrie pe blogul său că „am deschis uşile către investitorii străini”. În replică Dobrovie menţionează că niciun investitor serios nu va veni în R.Moldova atâta vreme cât nu există un cadru legal predictibil şi stabil, instituţii funcţionale, o justiţie independentă, dar în schimb e plin de corupţie generalizată. „Nimeni nu riscă să-şi investească banii într-o gaură neagră, într-un stat capturat, cu un sistem bancar aproape la pământ”.

Plahotniuc susţine că guvernul Filip a promovat ”reforme politice, economice şi bancare ce întăresc statul de drept, liberalizează economia şi modernizează societatea” şi că ” de când PDM şi-a asumat responsabilitatea guvernării, în ianuarie 2016, am făcut progrese în eliminarea corupţiei şi suntem angajaţi în readucerea stabilităţii şi a prosperităţii”, în timp ce compania Kroll a trimis Băncii Naţionale a R. Moldova, o nouă notă informativă cu privire la furturile din băncile moldoveneşti (aşa-numitul jaf al secolului).

„Documentul menţionează că jaful a fost operat prin intermediul acţiunilor coordonate a 75 de companii care aveau legături cu grupul lui Ilan Shor. Exact acel Ilan Shor, primar al oraşului Orhei, despre care procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, a afirmat că şi-a răscumpărat vina doar prin faptul că a scris un autodenunţ în care recunoştea că i-ar fi dat mită fostului premier, Vlad Filat. Momentan Ilan Shor este în arest la domiciliu şi distribuie cozonaci către populaţia săracă şi manipulată cu pomeni electorale, a Orheiului”, a conchis deputatul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor