Scrisoarea de adio a unui pensionar grec

„Guvernul lui Tsolakoglou a anihilat orice posibilitate de supravieţuire pentru mine care se baza pe o pensie foarte demnă, pe care am plătit-o singur fără niciun ajutor de la stat, timp de 35 de ani. Având în vedere că vârsta mea înaintată nu îmi permite să reacţionez altfel (deşi dacă un compatriot mai tânăr s-ar înarma cu un kalaşnikov l-aş sprijini) nu văd altă soluţie decât să-mi pun capăt vieţii în acest mod demn, pentru a nu fi nevoit să-mi sfârşesc zilele căutând resturi prin gunoaie. Cred că tinerii fără viitor vor lua într-o zi armele şi îi vor atârna cu capul în jos pe trădătorii acestei ţări în piaţa Syntagma, aşa cum au făcut italienii cu Mussollini în 1945”, este scrisoarea pe care o publică vineri ziarul El Mundo.
Sinuciderea unui pensoinar grec stârneşte noi proteste la Atena, 5 aprilie 2012. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.04.2012

„Guvernul lui Tsolakoglou a anihilat orice posibilitate de supravieţuire pentru mine care se baza pe o pensie foarte demnă, pe care am plătit-o singur fără niciun ajutor de la stat, timp de 35 de ani. Având în vedere că vârsta mea înaintată nu îmi permite să reacţionez altfel (deşi dacă un compatriot mai tânăr s-ar înarma cu un kalaşnikov l-aş sprijini) nu văd altă soluţie decât să-mi pun capăt vieţii în acest mod demn, pentru a nu fi nevoit să-mi sfârşesc zilele căutând resturi prin gunoaie. Cred că tinerii fără viitor vor lua într-o zi armele şi îi vor atârna cu capul în jos pe trădătorii acestei ţări în piaţa Syntagma, aşa cum au făcut italienii cu Mussollini în 1945”, este scrisoarea de adio a pensionarului grec care s-a sinucis, pe care o publică vineri ziarul El Mundo.

Sunt ultimele rânduri ale lui Dimitris Christoulas, pensionarul de 77 de ani care miercuri şi-a tras un glonţ în cap în faţa Parlamentul grec, copleşit de greutăţile financiare prin care trecea. În scrisoarea de sinucidere vorbeşte de guvernul lui Tsolakoglou, primul ministru colaboraţionist care a guvernat ţara în timpul ocupaţiei naziste, într-o referire clară la actualul premier Lucas Papademos.

Christoulas, bolnav de cancer, căsătorit şi cu o fiică, îşi vânduse farmacia în 1994, prin urmare el trăia dintr-o pensie pe care el însuşi o plătise, fără ajutorul statului. 'Scrisoarea scrisă de mâna tatălui meu spune totul. El a lăsat două scrisori, una acasă şi una pe care a luat-o cu el când s-a sinucis', a declarat fiica lui, Emily Christoulas, ziarului Protothema.

Mortea lui Dimitris a fost picătura care a făcut să se reverse din nou paharul nemulţumirii. Pensiile au fos reduse de la prin măsurile de austeritate introduse de guvern în 2010, cu circa 15 %, pe lângă alte subvenţii, iar pensiile de peste 1.200 au fost reduse suplimentar cu 20%.

Pe de altă parte, preţurile au crescut cu 10% în ultimii doi ani, însoţite de o majorare a impozitelor - directe sau indirecte - şi a dobânzilor. Sinuciderile sunt însă un fenomen care a explodat în ultimii ani.

Numărul lor a crescut îngrijorător în ultimii trei ani în Grecia, iar experţii cred că este o consecinţă a gravei crize economice cu care se confruntă ţara. Între 2000 şi 2008 s-a înregistrat o medie anuală de 366 de sinucideri, una dintre cele mai ridicate din Europa, potrivit datelor Autorităţii Greceşti a Statisticilor.

În 2009, 2010 şi 2011 cifrele sinuciderilor au crescut alarmant, situându-se respectiv la 507, 622 şi 598, până la 10 decembrie 2011, potrivit unui raport al poliţiei înmânat Parlamentului. Aceste cifre reprezintă o creştere anuală de între 38 % şi 69 % comparativ cu media din anii precedenţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor