Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la Atena, după sinuciderea unui bătrân

Ciocniri între poliţie şi manifestanţi la Atena, după sinuciderea unui bătrân. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.04.2012

Manifestanţii greci s-au ciocnit cu poliţia în capitala elenă Atenă, la câteva ore după ce un pensionar s-a împuşcat în faţa Parlamentului.

Bărbatul în vârstă de 77 de ani s-a sinucis miercuri dimineaţă, în piaţa Syntagma. Presa elenă a scris că bătrânul a lăsat un bilet sinucigaş în care a acuza guvernul că i-a redus prea mult pensia. "Guvernul a anihilat toate şansele pentru supravieţuirea mea, care se baza pe o pensie foarte demnă, pe care am plătit-o singur timp de 35 de ani, fără ajutor din partea statului", potrivit biletului.

"Şi, din moment ce vârsta mea înaintată nu îmi permite o cale de a reacţiona dinamic (...), nu văd altă soluţie decât să îmi pun capăt, în mod demn, vieţii, pentru a nu ajunge să caut prin gunoaie pentru a avea ce să mănânc", a adăugat el.

Bărbatul nu a fost identificat oficial, dar presa a scris că s-ar numi Dimitris Christoulas. El ar fi fost farmacist, căsătorit, care şi-ar fi vândut farmacia în 1994.

Flori au fost depuse în locul unde a murit, iar pe internet au fost transmise numeroase mesaje de condoleanţe.

Sute de manifestanţi s-au strâns miercuri seară în piaţa din faţa Parlamentului, scena multor proteste de amploare în ultimele luni. Manifestaţia a degenerat în violenţe, protestarii aruncând cu pietre şi sticle incendiare în forţele de ordine, care, în replică, au folosit gaze lacrimogene.

Premierul Lucas Papademos a dat publicităţii un comunicat în care a calificat decesul bătrânului drept "tragic". "În aceste ore dificile pentru societatea noastră, cu toţii - stat şi cetăţeni - trebuie să suţinem oamenii care sunt disperaţi", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantelis Kapsis, a descris sinuciderea drept o "tragedie umană", dar a subliniat că nu sunt cunoscute "circumstanţele exacte".

Numărul cazurilor de depresie şi de sinucideri a crescut în Grecia, în condiţiile în care ţara a introdus măsuri dure de austeritate pentru a face faţă crizei datoriilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor