Se îngroaşă rândurile lucrătorilor săraci din Europa (NYTimes)
alte articole
Criza euro îndelungată din Europa poate că dă semne de răcire, dar suferinţa economică pe care a lăsat-o în urmă a aruncat un număr crescând de lucrători într-o situaţie precară în Franţa şi în întreaga UE. Astăzi, sute de mii de oameni trăiesc în campinguri, vehicule şi camere de hotel ieftine. Mai multe milioane împart spaţiul cu rude, în imposibilitatea de a-şi permite costurile de bază ale traiului, se arată într-un articol publicat de New York Times în ediţia de duminică.
Aceşti oameni se află la limita extremă a lucrătorilor săraci din Europa - o parte tot mai mare a populaţiei care scapă din îndelung lăudata plasă de siguranţă socială. Mulţi, în special tineri, sunt blocaţi în locuri de muncă cu salarii mici sau temporare, care le înlocuiesc pe cele permanente distruse de declinul economic al Europei.
Economişti, oficiali europeni şi grupuri de monitorizare socială avertizează în prezent că situaţia dă semne de agravare. În contextul în care guvernele europene răspund la criză impunând reduceri profunde de cheltuieli pentru a completa lacunele bugetare şi o mai mare flexibilitate în forţa de muncă, 'populaţia lucrătorilor săraci va exploda', a afirmat Jean-Paul Fitoussi, profesor de economie la ''L'Institut d'Études Politiques'' din Paris.
Majoritatea europenilor, mai ales francezi, nu cred că acest lucru se va întâmpla. Având o legislaţie generoasă privind salariul minim şi cele mai puternice sisteme de asistenţă din lume, europenii sunt obişnuiţi să creadă că sunt mai protejaţi de un fenomen pe care ei îl asociază cu SUA şi alte economii în care guvernul nu intervine în economie.
Dar statul european al bunăstării, conceput pentru a le garanta celor fără locuri de muncă un venit de bază, accesul la îngrijire medicală şi locuinţe subvenţionate, se dovedeşte nepregătit să se ocupe de creşterea constantă a lucrătorilor care nu câştigă suficient pentru a supravieţui.
Tendinţa este cea mai alarmantă în ţări greu lovite ca Grecia şi Spania, dar este în creştere chiar şi în ţări mai prospere, cum ar fi Franţa şi Germania.
'Franţa este o ţară bogată', spune Fitoussi. 'Dar lucrătorii săraci trăiesc în aceleaşi condiţii ca în secolul al XIX-lea. Ei nu pot plăti pentru încălzire, pentru hainele copiilor lor, uneori locuiesc cinci persoane într-un apartament de nouă metri pătraţi - aici, în Franţa! ', a exclamat el, vorbind dintr-un apartament de aproximativ 100 de metri pătraţi.
În 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile date, 8,2% dintre lucrătorii din cele 17 ţări membre ale zonei euro au trăit sub pragul mediu al sărăciei din regiune, de 10.240 de euro, sau aproximativ 13.500 dolari pe an pentru lucrătorii singuri adulţi, de la 7,3% în 2006, potrivit Eurostat. Situaţia este aproape două ori mai rea în Spania şi Grecia.
Deşi comparaţiile directe sunt dificile din cauza standardelor diferite, Ministerul Muncii din SUA a estimat că 7% din lucrătorii adulţi singuri din ţară au câştigat mai puţin decât pragul sărăciei de 10.830 dolari în 2009, de la 5,1% în 2006.
Deşi Franţa stă mai bine decât majoritatea ţărilor europene, situându-se la 6,6%, probabil că nicăieri fenomenul nu este mai surprinzător decât aici. Deşi ţara pare să emane prosperitate, numărul lucrătorilor săraci a crescut de la 6,1% în 2006, iar experţii estimează că va creşte în continuare. În Franţa, jumătate din lucrători câştigă mai puţin de 25.000 de dolari.
Salariul mediu lunar este de 2.199 dolari, cu 26% peste media din întreaga UE. Totuşi, costul ridicat al traiului şi dificultăţile cu care se confruntă mulţi oameni în asigurarea unor locuinţe la preţuri accesibile - preţurile caselor au crescut cu 110% în ultimul deceniu iar majoritatea proprietarilor cer depozite mari în avans -, lasă un număr tot mai mare de oameni fără adăpost.
Astăzi, până la 120.000 de persoane trăiesc în campinguri, potrivit grupului de monitorizare socială ''Observatoire des Inégalités''. Deşi nu este un fenomen nou, oficialii spun că el se accelerează. Şi chiar persoane cu locuri de muncă din clasa de mijloc trăiesc la marginea societăţii.
În 2011, contractele temporare au reprezentat 50% din toate angajările noi în UE, potrivit Eurostat.
Isabelle Maquet-Engsted, senior analist la Comisia Europeană de la Bruxelles, a declarat că eforturile politice de a încuraja munca temporară nu fac decât să mascheze problemele pe care le are Europa în generarea de creştere economică solidă şi locuri de muncă bine plătite. 'Avem indicii că lucrurile nu se vor ameliora, deoarece locurile de muncă create sunt cele care prezintă un risc mai mare de sărăcie', spune analista.
Pentru cei care nu pot găsi de lucru dupa expirarea unui contract temporar, situaţia poate deveni dramatică.