O sinucidere în apropierea parlamentului grec a stârnit nelinişte

Poliţia greacă şi protestatarii s-au ciocnit în Atena, la doar câteva ore după ce un pensionar s-a sinucis în faţa clădirii parlamentului.
Rudele îndoliate pe 5 aprilie 2012 la locul unde un farmacist pensionar s-a împuşcat în piaţa centrală Syntagma din Atena (Louisa Gouliamaki / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
06.04.2012

Poliţia greacă şi protestatarii s-au ciocnit în Atena, la doar câteva ore după ce un pensionar s-a sinucis în faţa clădirii parlamentului, potrivit relatărilor.

Miercuri seara, câteva sute de demonstranţi s-au adunat în apropierea parlamentului imediat după incident, ceea ce a dus la violenţă, a raportat BBC. Unii oameni au aruncat cu cocktailuri Molotov în poliţie, care a răspuns atacului cu gaze lacrimogene.

Bărbatul de 77 de ani care s-a sinucis a lăsat o scrisoare, în care a declarat: "Guvernul mi-a anihilat toate sursele de supravieţuire, care se bazau pe o pensie demnă pentru care am plătit singur timp de 35 de ani, cu nici un ajutor din partea statului", a raportat Athens News.

"Şi din moment ce vârsta mea înaintată nu-mi permite să reacţionez dinamic (deşi dacă alt grec ar apuca [o puşcă AK-47] aş sta chiar în spatele lui), nu văd altă soluţie decât să-mi închei viaţa cu demnitate, ca să nu mă trezesc căutând alimente prin coşurile de gunoi", a continuat el.

Yiorgos Karatzaferis, membru al parlamentului, a declarat că sinuciderea "ar trebui să ne facă să înţelegem că noi toţi am fost în spatele ei, că noi am apăsat pe trăgaci" prin impunerea unor noi măsuri dure de austeritate pentru a asigura miliardele din planul de salvare oferit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Protestatarii au postat note şi au depus flori aproape de locul unde s-a sinucis bărbatul.

Lucas Papademos, prim-ministrul grec, a lansat o declaraţie în legătură cu moartea bărbatului, făcând apel la "cetăţeni să sprijine oamenii aflaţi în vremuri de restrişte."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor