Scandalul Roşca: cine vrea să rupă USL?
alte articole
Somnul lui Crin Antonescu naşte monştri.
Unul dintre ei este jurnalistul-politician SRS care acuză legăturile lui Ponta cu Băsescu şi cu serviciile. A început Războiul Rece în USL şi taberele se reconfigurează. De o parte, PSD se apropie de UDMR, se gândeşte la o colaborare cu parlamentari plecaţi din PPDD şi coabitează tot mai bine cu Băsescu. De cealaltă parte, PNL se simte în pericolul de a fi scos de la guvernare, este tot mai frustrat de buna coabitare a PSD cu preşedintele şi se apropie de PDL-aripa Blaga, căutând să construiască o contrapondere.
Scandalul Roşca Stănescu a pornit de la o comisie de anchetă parlamentară care trebuia să analizeze interceptarea convorbirilor telefonice ale judecătorului român de la CEDO, Corneliu Bârsan. Roşca-Stănescu l-a acuzat pe premierul Ponta şi PSD că au blocat demersul comisiei şi că Băsescu ar fi la capătul firului. Iar Ponta a cerut liberalilor să-l excludă pe SRS pentru atacuri repetate împotriva colegilor de alianţă.
Foarte probabil că USL nu se va rupe din cauză că PNL nu-l va sancţiona pe Roşca. Totuşi acest episod, numit de Ponta ”cea mai gravă criză prin care trece USL” arată că deja s-a atins un prag în coabitarea PSD-PNL. Aceasta nu mai funcţionează aproape deloc. Miniştrii liberali simt cum premierul Ponta şi PSD strâng toate beneficiile de imagine ale guvernării şi că sunt trataţi ca ”o anexă” aşa cum spunea europarlamentarul Norica Nicolai, care denunţa faptul ”că tot ce se întâmplă acum e parte a unei strategii bine pusă la punct de PSD şi cu nişte aliaţi tradiţionali plus Traian Băsescu şi PDL sau cu o parte din ceea ce a mai rămas din el. Nu ar fi exclus ca în perioada următoare să asistăm la o mare unificare a PSD care ne-ar pune într-o situaţie foarte dificilă”.
Mai mult, după cum se plângea ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, uneori miniştrii liberali nici nu sunt informaţi în legătură cu măsuri care ţin de domeniul lor şi pe care le află de la Ponta la televizor. Aşa s-a întâmplat în cazul majorării ajutoarelor sociale. ”Domnul prim-ministru a ieşit la TV şi a anunţat că se măresc cu 13% în două tranşe, domnul Voinea a ieşit şi a spus că se măresc cu 8,4 % şi cu 4% la anul şi atunci eu ce era să fac? Am aflat la TV şi am stat toată noaptea să scriu cum s-a spus la TV. Ce puteam să fac pentru că nu am fost consultată când s-a hotărât acest lucru”, a spus Câmpeanu, conform unei înregistrări audio din şedinţa PNL, publicată de pesurse.ro.
Un alt ministru liberal, Eugen Nicolaescu de la sănătate l-a acuzat pe Ponta că-i blochează reforma sănătăţii, iar conflictele dintre Ponta şi ministrul economiei Varujan Vosganian nu mai sunt demult un secret.
PNL se vede în postura de subordonat în guvern, iar Crin Antonescu nu ştie ce să mai facă ca să nu piardă puterea pentru că asta l-ar putea costa fotoliul de la Cotroceni. Deci trebuie să ţină USL pe linia de plutire cu toate spărturile. Buna coabitare a lui Ponta cu Băsescu îl enervează vizibil pentru că deja există percepţia că noul tandem Ponta-Băsescu împarte puterea, coabitarea este apreciată de populaţie, în timp ce el, Crin, strigă de pe margine şi cota sa electorală continuă să scadă. Nu poate să rişte o rupere a USL - pentru că atunci Ponta ar putea să candideze din partea PSD şi singurul său scop - de a ajunge la Cotroceni -ar fi compromis. Lipsit de o idee clară privind strategia care trebuie urmată, el le cere liberalilor care ies la televizor să vorbească nu despre Roşca, ci despre ocolul silvic şi despre IMM-uri, să arate că ei nu se preocupă de scandaluri ca alţii, ci de guvernare.
De partea cealaltă, Ponta foloseşte poziţia de forţă în care se află pentru a trece toate beneficiile de imagine ale guvernului asupra PSD şi subminează PNL cât poate, în actul de guvernare. Pare să-şi dorească o ruptură a USL. Deja a dat un semnal către eventualii dezertori din PPDD că ar fi pregătit să colaboreze cu ei. Prin urmare ia în calcul formarea unei noi majorităţi. Aceasta ar putea să se construiască inclusiv cu aripa Udrea din PDL care ar putea părăsi partidul şi care va asculta de preşedintele Băsescu, aflat într-o coabitare tot mai bună cu premierul Ponta pe care îl trimite acum de bunăvoie să reprezinte România la Consiliul European.
PNL se vede în postura de subordonat în guvern, iar Crin Antonescu nu ştie ce să mai facă ca să nu piardă puterea pentru că asta l-ar putea costa fotoliul de la Cotroceni. Deci trebuie să ţină USL pe linia de plutire cu toate spărturile.
”Suntem singuri împotriva lui Băsescu, a PSD şi a unor instituţii internaţionale”, a declarat Antonescu, care a subliniat că PSD este un partid care are 40% "cu PPDD şi cu doamna Udrea, că doar sunt colegi întru coabitare”, plus jumătate din Consiliile Judeţene ale ţării şi peste 2.200 de primari.
Interesant este ca şi Ponta a vorbit despre formarea unei noi majorităţi în Parlament, de această dată între PNL, PDL şi PPDD care au votat cot la cot un proiect de lege iniţiat de Roşca Stănescu.
”A fost o declaraţie a domnului Roşca Stănescu, făcută, cred, la postul Realitatea TV, în care a spus că este foarte mîndru de votul de luni, din Senat, în care pentru prima dată în Senat s-a creat o altă majoritate – PNL – PDL – PPDD. Or, dacă lucrurile stau aşa, aici deja nu mai era o glumă sau o opinie. Dacă lucrurile stau aşa, colegii de la PNL trebuie să ne spună. Este o altă majoritate, deja lucrurile sunt serioase“, a declarat recent premierul.
Ponta încearcă să acrediteze ideea că PNL face opoziţie deşi este la putere, cum făcea PDL în guvernul Tăriceanu. Deci pare să caute motive să-i scoată de la guvernare pe liberali. Atacurile lui Roşca Stănescu sunt un bun pretext, mai ales că şi contextul îi este favorabil. Poate să spună că PNL a încălcat protocolul prin atacuri repetate la adresa sa şi a PSD, poate să dea ultimatumuri.
O altă explicaţie pe care o propun unii analişti pentru actuala criză din USL este că disputa dintre PSD şi PNL est instrumentalizată public şi mediatizată pentru ca să acopere neîmplinirile guvernării din ultima vreme legate de eşecul privatizării CFR Marfă, de protestele postaşilor şi numirile procurorilor şefi. Cert este că premierul Ponta a dovedit că poate să facă agenda televiziunilor şi să ascundă astfel de lucruri supărătoare pentru el, dar tensiunile din USL sunt reale şi nu mai pot fi ignorate. Ele pleacă din guvern şi se extind la nivel local.
Deocamdată însă Uniunea nu se va rupe. Paradoxal liberalii, care sunt roata de rezervă a guvernării, sunt condamnaţi să tragă mai departe împreună cu PSD, sperând în menţinerea lui Antonescu candidat unic al USL pentru Cotroceni. Pe surse se vorbeşte despre negocieri ale liberalilor cu PDL, informaţii infirmate de Vasile Blaga. Ponta în schimb are deja alternative pentru o nouă majoritate. Taberele se reconfigurează. Procesul a început.