Scandalul Crypto AG: Americanii şi germanii au descifrat mesaje secrete din 120 de ţări timp de zeci de ani

(Getty Images)

Serviciile de informaţii din SUA şi din Germania au putut decripta comunicările ultra secrete ale guvernelor din întreaga lume, prin controlul ascuns al unei companii de criptare, au informat marţi mass-media americană şi elveţiană.

Compania elveţiană Crypto AG, vârful de lance al industriei de dispozitive pentru codificarea comunicaţiilor, ale cărei servicii au fost folosite de către aproximativ 120 de ţări de la cel de-al doilea război mondial până la începutul acestui secol, este în mijlocul scandalului.

Un amănunt care a scăpat clienţilor firmei este că firma era deţinută în secret de Agenţia Centrală de Informaţii din SUA, împreună cu serviciul federal de informaţii BND din Germania.

Împreună, cele două agenţii au proiectat dispozitivele Crypto în aşa fel încât să poată sparge cu uşurinţă codurile şi să citească mesajele guvernelor, potrivit rapoartelor The Washington Post, televiziunii germane ZTE şi mass-mediei elveţiene SRF.

Citând un istoric CIA secret al unei operaţiuni care a fost denumită iniţial Tezaur şi ulterior Rubicon, rapoartele au afirmat că în anii 1980 producţia de maşini Crypto a furnizat aproximativ 40 la sută din comunicaţiile străine.

Compania a obţinut milioane de dolari în profituri care au fost încasate de CIA şi BND.

„Guvernele străine plăteau bani buni SUA şi Germaniei de Vest pentru privilegiul de a li se putea citi majoritatea comunicărilor secrete de către cel puţin două ţări străine (şi probabil cinci sau şase)”.

BND nu a avut nicio reacţie imediată la izbucnirea scandalului. Purtătorul de cuvânt al CIA, Timothy Barrett, a refuzat să comenteze acest lucru.

Operaţiunea de spionaj care implică firma Crypto AG era bănuită de multă vreme şi a fost citată în documente apărute cu zeci de ani în urmă, dar nu au existat dovezi niciodată. Adevăratul acţionariat al companiei a fost mascat de companii paravan din Liechtenstein.

În timp ce zeci de ţări au cumpărat maşini de codificare Crypto, cei mai mari adversari ai Occidentului - Rusia şi China - nu au avut încredere în ele.

Supremaţia companiei s-a diminuat în momentul în care criptarea a devenit extrem de uşoară prin metode software.